вторник, 12 ноември 2019 г.

Циганско лято, но и дъждове.... Времето до края на седмицата!

Утре ще е предимно облачно с температури между 16 и 21 градуса. Това каза дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология. През нощта увеличението на облачността от запад ще продължи. Превалявания ще има главно в югозападните райони. Минимални температури между 8° и 13°. Утре ще е предимно облачно. Валежите в Югозападна България ще се усилят и на места ще са значителни. Вятърът ще е от югоизток, предимно умерен. Максималните температури ще са между 16° и 21°, на места в Североизточна България - до 23-24°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но ще се задържи без валежи. Ще духа умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 17° и 20°. Температурата на морската вода е 17°. Вълнението на морето ще се усили до 3 бала. Над планините няма да е подходящо за туризъм. Ще е облачно и ветровито.

Нагли бракониери опразниха язовир "Камчия" и се изфукаха в мрежата, но... ВИДЕО

Бракониери извадиха над 6 тона толстолоб от язовир "Камчия", съобщава Флагман.бг, позовавайки се на гражданин.

Те са изпратили и кадри на чудовищния улов, направени от самите извършители. Във видеото се вижда огромно количество риба, разпиляно на земята, преди да бъде качено в товарен автомобил. „Самият бракониер е заснел клипа и се е похвалил на приятели.

Така стигна и до мен. Уловът е извършен с мрежи, във видеото се виждат и туби от вода, които държат мрежите към повърхността. Това е истински филм на ужасите“, коментира човекът, подал сигнала. Мрежите били специални за този вид риба. Контролните органи вече са уведомени за престъплението.

Нападнаха инспектор при умъртвяване на 99 нерегистрирани прасета в Ахелой

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните Бургас умъртвиха 99 прасета в Ахелой, съобщиха от инспекцията.

Била е направена проверка в землището на местността "Паная" между градовете Ахелой и Каблешково.

Прасетата са били свободно пуснати, без ушна марка и с неизяснен произход. Собствениците им са шестима стопани.
Съставени са им актове за административни нарушения.

Момиче реши най-големия проблем на всичките автомобили

14-годишната Алайна Гаслер представи на изложение своето ново изобретение, което спасява водача от слепите зони.

Често се случва така, че водачът да не види как точно свети светофара или, което е още по-страшно, да не види приближаващ се пешеходец заради предните колони на автомобила.

Мъртвите зони са основна причина за катастрофи. Заради невъзможността пълноценно да оцени ситуацията на пътя шофьорите предприемат действия, водещи до създаването на аварийни ситуации.

За щастие, решение на този проблем вече е намерено

Млад гений

14-годишната Алайна Гаслер представи на изложение своето ново изобретение, което спасява водача от слепите зони.

Момичето е избрало тази тема за своя научен проект, който нарекла "Повишаване на автомобилната безопасност на пътя чрез отстраняване на слепите зони".

То е създало прототип на система за защита с уеб камера, проектор и материали от 3д-печат, за да разшири зоната на видимост за водачите.

Така повече нито един шофьор няма да има недостатъчно информация и обзор.

Идеята зае първо място в националния конкурс в Уест Гроув в щата Пенсилвания и е получила наградата на Фонда Самуели.

Старецът, убил детенце с камиона си, не разбрал за трагедията

С возилото 76-годишният мъж е превозвал вар от бившите свинарници към града.
76-годишният шофьор, който блъсна и уби 5-годишно дете в Русе, не е разбрал за инцидента, информира Русе Медиа.

 Предстоят огледи на превозното средство, но е голяма вероятността детето да е попаднало под задните гуми и шофьорът действително да не е видял какво се е случило.

 Засега мъжът не е задържан, но все още разследването продължава. Камионът е превозвал вар от бившите свинарници към града.

По данните на очевидци полицията е провела оперативно-издирвателни мероприятия и е установила товарния автомобил ГАЗ-53 и водача му в град Русе. Изяснява се съпричастността на възрастния водач към пътнотранспортното произшествие.

 Припомняме, че инцидентът е станал около 11:30 на улица в кв. „Долапите“. Момиченцето се е разхождало с баба си, когато камионът е връхлетял отгоре му. По разкази на очевидци гледката е била страшна.

Ученици от шест бургаски училища са участници в „ДЕЦАТА И ТОЛЕРАНТНОСТТА. ДА НАРЕДИМ ПЪЗЕЛА ЗАЕДНО"


На 13 ноември 2019 г. (сряда) от 11.00 ч. в залата на Областна администрация  Бургас ученици от шест бургаски училища заедно ще отбележат Международния ден на толерантността.
Читалище "Изгрев 1909" с подкрепата на Областна администрация  Бургас реализира проект за провеждане на комуникационна инициатива за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността и превенция на езика на омразата.

Събитието "Децата и толерантността. 

Да наредим пъзела заедно" акцентира върху насърчаване на толерантността в общуването, работата в екип и приятелството.

Първата част включва дейности на открито - флашмоб и подреждане на арт инсталация около Часовника на площад "Толерантност".

Следва практическа част с ролеви игри, обсъждания и демонстрации. За финал участниците заедно ще наредят специално изработен "Пъзел на толерантността" .

Увеличават учителските заплати догодина, вижте с колко...

За целта в бюджета са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите.
Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г.

Минималното увеличение за всички педагогически длъжности ще бъде 17%. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор (КТД), подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование, информира БГНЕС.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители – 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите – 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите.

Първо четене на бюджета на ДОО за 2020 г. :Вдигат пенсиите с 6,7%

Резултат с изображение за пенсииНародното събрание прие на първо четене бюджета на ДОО за 2020 г., предаде репортер на Агенция "Фокус".

 "За" бюджета гласуваха 121 народни представители, "против" - 87 и "въздържали се" - 0, с което той бе приет.

Проектът предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г.

От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв.

От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв.
Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200 лв.

Пожизнена втора пенсия за най-дълго осигуряващите се: размери, плащане, гаранции

Работна група е предложила основните пенсионни продукти при изплащане на вторите пенсии за старост, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той представи законодателни предложения за усъвършенстване на изплащането на пенсии от втория стълб на форум по темата, организиран от МТСП, предаде БТА. Експертите работят по темата от август 2017 година, последното им заседание е било на 29 октомври.
Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентирано в дял втори на Кодекса за социално осигуряване (КСО).
Какъв е първият предложен продукт
Първият продукт е пожизнена пенсия за старост от Универсален пенсионен фонд (УПФ), в който постъпват средствата за втора пенсия. Предлага се да се изплаща, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволяват отпускането на пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15 на сто от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, действащата към момента на отпускането.
Натрупванията по партидите на осигурените, особено от първата кохорта бъдещи пенсионери, които са на възраст от 55 до 59 години, средно в момента са около 4075 лева, са отправна точка за определяне на прага на същественост, каза Петков.
Очакванията са, че хора, които са се осигурявали за този вече 20 годишен период на осигурителен доход над средния за страната, ще имат това право за пожизнена пенсия за старост.
Законовите текстове дават право на пенсионните дружества да предлагат пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. В рамките на този период плащането ще продължи в случай, че пенсионерът почине, но ще бъде насочено към неговите наследници, които ще го получават. С този продукт се противодейства на присъщия риск на пожизнените плащания - лишаването на наследниците от права, каза Бисер Петков.
Предвижда се, ако лицето получава пожизнена пенсия без гарантиран период на изплащане, то при смърт на пенсионера, плащането да се преустановява.
Има възможност и допълнителната пожизнена пенсия за старост да включва и разсрочено плащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст - да се започне с разсрочено и после да се мине към пожизнено плащане до края на живота на пенсионера.
Какъв е вторият пенсионен продукт
Вторият пенсионен продукт е разсрочено плащане на натрупаните средства в индивидуалната партида. В случаите, в които средствата в индивидуалната партида не стигат за отпускане на пожизнена пенсия за старост в размер не по-малко от 15 процента от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, но са в размер над трикратния размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, хората ще могат да избират в какъв срок и в какъв размер ще получават средствата, натрупани по индивидуалната партида. Ограничението е, че размерът не трябва да бъде по-малък от 15 процента от минималната пенсия и не по-голям от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Когато натрупаните средства по партида са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, те се изплащат еднократно.
Правото на пожизнена пенсия за старост от УПФ е решение, обвързано е с навършване на възрастта. Това действащо положение е възприето от работната група.
Запазва се възможност по желание на осигуреното лице пенсията да се получава една година преди възрастта по чл. 68, ал. 1, ако натрупванията по индивидуалната партида позволяват да се отпусне пенсия, която да е не по-малка от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Във втория стълб се осигуряват всички работещи в масовата трета категория, родени след 1959 година. Съгласно разписаното в КСО през есента на 2021 година първите с право на втора пенсия ще са жените, родени през 1960 година. Те тогава ще навършат възрастта от 61 години и 8 месеца. През 2024 година към тях ще се присъединят и мъжете от този набор.

Вода с мед сутрин. Ще се шокирате какво ужасно нещо ще стане с тялото ви

Не е за вярване до какво обаче може да доведе това!
Медът е много ценен и полезен продукт, но ние имаме навика да го идеализираме и да го считаме за лекарство за почти всички болести.

Науката гледа скептично и все пак потвърждава някои от полезните му свойства.

Всички сме чували колко полезно е сутрин да пием вода с мен и колко здравословно ще започваме деня си така.

Не е за вярване до какво обаче може да доведе това.

Установена е, че медът има антибактериален ефект, който намалява неприятните симптоми на вируси и настинки – помага срещу болки в гърлото и запушен нос.

Продуктът има ензимно действие и стимулира храносмилателните процеси в тялото. Когато се прилага външно помага за заздравяване на рани отново заради антибактериалния си ефект.

Тези продукти са много полезни, но съчетанието им се отразява пагубно на здравето

Важно е обаче да запомните, че този продукт е 96% захар. Следователно ежедневната му употреба сутрин може да доведе до доста нежелани ефекти:

Цирк в отиващото си ръководство на БФС, Лечков внесе жалба и иска да е президент до конгреса

Резултат с изображение за лечковЙордан Лечков изненадващо внесе жалба в съда срещу вписването на Михаил Касабов като временен президент на БФС. Двамата работят заедно от близо 15 години начело на футбола ни.

Бившият национален футболист и кмет на Сливен е апелирал пред Градския съд в София за нелегитимност на решението на Изпълкома да обяви Касабов за ръководител до изборен конгрес, който предстои през пролетта на 2020 г.

Промяната на президента на БФС се наложи, след като Борислав Михайлов се оттегли на 15 октомври, в часовете след позорното 0:6 от Англия, гарнирано с расистки скандал на стадиона, отекнал по света. Оставката на някогашния вратар и капитан на България дойде и след открит натиск от високопоставени хора в държавата - спортния министър Красен Кралев и премиера Бойко Борисов.

По устава на БФС, постът трябваше да премине в ръцете на Лечков, който е първи вицепрезидент. Но по това време той бе в предизборна ситуация като кандидат отново да е градоначалник на Сливен.
Така, след отвод на Атанас Фурнаджиев, единствен кандидат остана Михаил Касабов, който е третият вицепрезидент на съюза. Той ясно обяви, че поема отговорността само до конгреса и няма намерение да се кандидатира на него.

Стартира кампанията "Кой стои срещу мен в мрежата"


За пета поредна година Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните ще даде старт на Кампанията: "Кой е срещу мен в мрежата?". 

Кампанията се организира в партньорство с "Ер Ен Трейдинг" ЕООД и ЕООД "Г. Деведжиев" , основател на платформа "Детски лагери" (www.DetskiLageri.com). 

 Тази година в кампанията ще вземат участие петокласниците от три бургаски училища: СУ "Княз Борис I", СУ "Ал. Г. Коджакафалията" и СУ "Васил Априлов". 

Лектори от ГД "БОП" ще разяснят на децата как да сърфират безопасно в интернет и как да се предпазват от опасностите, които крие той.

Кампанията ще се проведе в два поредни дни - 12 и 13 ноември 2019 г. Като дискусиите с учениците са на 12 ноември от 12:00 ч. в СУ "Княз Борис I" и от 13:30 ч. в СУ "Васил Априлов". На 13 ноември дискусия ще има и с учениците от СУ "Ал. Г. Коджакафалията" от 8:00 ч. сутринта.

Балетът на лед „Санкт Петербург“ гостува с две представления в Бургас през ноември


На вниманието на всички фенове на приказните сюжети и пищните сценични продукции: Руският държавен балет на лед "Санкт Петербург" ще гостува в Бургас този месец с две представления.

На 23 ноември можете да гледате "Лебедово езеро" от 16:30 и 19:00 часа, а на 24 ноември "Лешникотрошачката" в същите часове.

И двете представления ще очакват своята публика в залата на Операта.

Цените на билетите са мeжду 45 и 65 лв., за деца 12 лв.
Държавният балет на лед "Санкт Петербург", създаден от уважавания хореограф Константин Боярски, отбеляза своя 50-годишен юбилей през 2017 г. със серия от представления в цял свят.

Деца, изработете си сами блестяща украса за коледната елха тази неделя в „Акве Калиде“


Тази седмица в неделната работилничка "Арт-И-Факти" малките творци ще изработват рибки и други блестящи фигурки, подходящи за украса на коледната елха.

Занятието ще се проведе от 11.00 до 13.00 ч.

Таксата за участие е 3 лв. за 1 изделие, 4 лв. за две изделия.

Освен изработеното за спомен, от туристическия и археологически комплекс "Акве Калиде" децата ще получат като подарък безплатно посещение на музея с 3D мапинг филм.

За повече информация: +359 882 004 126, akvekalide@gotoburgas.com.

Оцеляла картина от пожара в ателието на Георги Баев е част от експозицията "Непоказвани творби"


Изложбата е подредена в галерия Баев. Откриват я тази вечер /12 ноември/ от 18.00 часа.
Иво Баев си спомня любима фраза на баща си: "Somos hombres, senor, no somos traidores! "(Мъже сме, господине, не сме предатели)
Непоказвани творби на големия художник Георги Баев са включени във впечатляваща експозиция, посветена на 95 години от рождението му. Картините са част от личните колекции на сина на художника Иво Баев и верните приятели на твореца Илко Бонев, Стефан Корадов, Кольо Кехайов, Руси Куртлаков, Георги Велков, Георги Долапчиев, Георги Райков и други. Сред картините има и оцеляла в пожара в ателието на художника през  1983 година.

"Баща ми често споменаваше фраза от един мексикански филм. И тя се е запечатала в съзнанието ми - Somos hombres, senor, no somos traidores! ( в превод - Мъже сме, господине, не сме предатели). Той беше благородник по душа - видеше ли някой, който има талант, веднага му подаваше ръка." - спомня си синът му Иво Баев в навечерието на рождения ден на твореца - 9 ноември.
Неподражаемият майстор на четката Георги Баев успява да създаде уникална лична колекция от свои произведения. Талантливият художник е бил безкрайно щедър към своите приятели и винаги е намирал повод да им подари свои картини. Произведенията се подреждат в изложба за първи път.

Полицията задържа шофьора на камион, прегазил дете (видео)

Полицията е открила шофьора на камиона, който блъсна и уби 5-годишно дете в Русе и избяга, съобщиха от областната дирекция на МВР.


Полицията предприе издирване на шофьора, тъй като той не спрял на местопроизшествието. Така два часа по-късно униформените са открили посочения от свидетели товарен камион.

Той е с марка "ГАЗ-53", а негов шофьор е 76-годишен мъж. Изясняват се причините да причини фаталната катастрофа.
Сигналът за инцидента е постъпил на тел. 112 в 11,32 часа. Камионът е блъснал дете на ул. "Бяла черква", докато водачът правел завой. Изпратените екипи на полицията и на Спешна помощ само са констатирали смъртта на петгодишното момиче, което вървяло по улицата с баба си.

Заповядайте на информационна среща по проекта за подмяна на „дървените печки“ с екологично отопление


Резултат с изображение за морското казиноОбщина Бургас продължава работата по проекта за подмяна на печките, употребяващи за гориво дърва и въглища, с екологични уреди за отопление.

Целта е да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Подробните критерии за кандидатстване ще бъдат представени пред гражданите по време на обществено обсъждане.

То ще се проведе на 21 ноември от 17.30 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино".

Като крайна цел, за територията на община Бургас е предвидена безплатна подмяна на старите печки с по-модерни и по-малко замърсяващи форми на отопление в 2000 домакинства.

По време на общественото обсъждане ще бъде представена информация как се кандидатства и какви документи трябва да представи всяко семейство, желаещо да се включи в проекта.

Въпроси, мнения и предложения могат да се подават на електронен адрес: okolnasreda@burgas.bg, както и по време на самото обществено обсъждане.
Образците на документите за кандидатстване по Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата са публикувани на следния адрес:

Бургас и още 6 пристанищни града в ЕС планират „син растеж“


BluAct е мрежа от 7 европейски пристанищни града - Пирея (Гърция), Матосиньос (Португалия), Бургас (България), Матаро (Испания), Остенд (Белгия), Галац (Румъния) и Салерно (Италия).

Напредва тяхното сътрудничество за споделяне на добри идеи и практики в "синята" икономика.

То се осъществява в рамките на проект, финансиран по програма URBACT III на Европейския съюз, която помага на градовете да разработят устойчиви и прагматични планове за развитие, интегрирайки икономически, социални и екологични теми.

Проектът BluAct има амбицията да надгради успеха на инициативата на Община Пирея - "BlueGrowth" ("Син растеж"), допринесла за предлагането на услуги за инкубация на местния бизнес, стимулирайки иновациите и създаването на работни места. BluAct иска да вдъхнови партниращите си градове да стимулират развитието на "синя икономика" чрез по-активно ангажиране на заинтересовани страни.

Заловиха в Карнобат избягалия арестант

28-годишният арестант Атанас Бундев, който нападна с метла полицай в Бургас и избяга вчера, е задържан в Карнобат,  съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Мъжът е излежавал присъда, издадена от Карнобатския районен съд по реда на Указа за борба с дребното хулиганство - 14 дни задържане в поделение на МВР и полагане на обществено-полезен труд.

Вчера, към 17.25 ч., при почистване на обект в близост до Морската градина, издебвайки смрачаването, Будев атакувал охраняващия го полицай, който бил с гръб към него.

С дръжката на метлата той ударил униформения в гърба, а след това хукнал към жп гарата.

Камион уби дете, шофьорът е избягал


5-годишно дете загина в Русе, след като бе блъснато от камион. Инцидентът е станал около 11:30 ч. на улица в кв. "Долапите". Шофьорът е избягал и се издирва от полицията, съобщи bTV.

Момичето се е разхождало с баба си, когато камионът е връхлетял отгоре му, докато правел завой. По разкази на очевидци гледката е била страшна.

Съседи са едни от първите, които се притекли на помощ, след като чули виковете на бабата.
В края на улицата покрай река "Русенски Лом" има бивши свинарници и съмненията са, че камионът е свързан с хората там.

Полицията проверява превозните средства по описанието.
* Полицията задържа шофьора на камион, прегазил дете (видео)   
* Старецът, убил детенце с камиона си, не разбрал за трагедията

Парите за пенсии и здраве за догодина ще бъдат разгледани на първо четене в Народното събрание

Парите за пенсии и здраве за догодина ще бъдат разгледани на първо четене в Народното събрание. Депутатите ще обсъждат предложеното от държавата увеличение на средствата за здравеопазване с около 500 милиона лева и по-високите пенсии от първи юли с 6,7%.

Проектът за ДОО предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200лв. Тази стойност ще се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

Убиха командира на "Ислямски джихад" с израелски ракетен удар по дома му в Газа

Израелската армия уби командира на палестинската екстремистка групировка "Ислямски джихад" при ракетен удар по дома му в ивицата Газа призори днес, съобщиха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.
"Ние току-що нанесохме удар по командира на "Ислямски джихад" Баха Абу Ал Ата в Газа", съобщи на английски език командването на израелските отбранителни сили на сайта си в Туитър.
"Той бе пряко отговорен за стотици терористични атаки срещу израелски цивилни и войници, включително с дронове и ракети", съобщи командването, като добави, че Ал Ата е бил ликвидиран непосредствено преди да осъществи следващата си атака.
Ударът е бил нанесен по сграда в Шеджая - югоизточно предградие на град Газа, където се е смятало, че се намира терористът, писа "Таймс ъв Израел". Според вестника при взрива е загинал един човек, други двама са ранени. Къщата е срината до основи. Военното крило на "Ислямски джихад" е потвърдило смъртта на Ал Ата.

Новините от днес и със задна дата