петък, 20 декември 2019 г.

Според Google, Левски е самоубиец!


 "Самоубийство" - това посоча като причина за смъртта на Васил Левски най-големият уеб портал и търсачка Google.
Подобна трактовка за кончината на една от най-светите личности в българската история, за човекът, екзекутиран заради своята революционна дейност за освобождаването на България от турско владичество, е меко казано подигравателна.

Васил Иванов Кунчев, известен още като Левски, Дяконът и Апостола, а и "Джингиби" /неуловимият от турци/, е бил толкова горд, организиран и непреклонен, че дори мисълта чужденците да прочитат "самоубийство" като причина за смъртта му е оскверняване на паметта му.
 
За убийството на бележития български идеолог и организатор на българската национална революция Христо Ботев пише траурния химн на България - "Обесването на Васил Левски". Апостолът на свободата увисва на черното бесило край София след предателство на свои, а смъртната му присъда след съмнителния процес е потвърдена лично от султана. Google обаче очевидно нехае за подобни "подробности".

Информацията вероятно е дошла от злонамерени потребители, но в екипът на концерна работят толкова служители, а и е вложен изкуствен интелект, като в крайна сметка подобни "грешки" би трябвало да са изключени. От друга страна информационният портал "Уикипедия" знае истинските причини за смъртта на Левски. Дяконът е обеден на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г.
 
В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов: "Каквото съм правил, в полза народу е", като помолил прошка от отеца и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий.

"Според Google, Васил Левски се е самоубил! За да се промени информацията е необходимо да се даде отзив, че информацията е грешна. Колкото повече хора докладват, толкова по-бързо ще се промени информацията", гневят се и в социалните мрежи. Малко по-късно проверка показа, че грешката е коригирана. В 13:15 ч. като причина за смъртта вече излиза “екзекуция чрез обесване”.

Новините от днес и със задна дата