сряда, 4 декември 2019 г.

Германия гони руски дипломати заради убийство

 
Германското правителство гони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на грузински гражданин - бивш чеченски полеви командир, съобщи германското външно министерство.

Дипломатите са обявени за персона нон грата, защото руските власти, въпреки повторните и настойчиви искания, не са оказали достатъчно съдействие за разследването на убийството в берлинския парк Тийнгартен, извършено на 23 август 2019 година.
За последен път представителят на германското външно министерство Андреас Михаелис се обърна към руския посланик Сергей Начаев с подобна молба на 20 ноември.
"Но руската страна бавеше изпълнението на искането на германското правителство за оказване на съдействие при разследването на престъплението", се посочва fоще в съобщението на МВнР в Берлин, предаде БНТ.
По-рано Федералната прокуратура, която пое разследването на гръмкото убийството съобщи, че има основания да предполага, че руските власти вероятно са отговорни за него.
Русия смята да предприеме ответни действия след експулсирането на служители на руското посолство в Германия, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС и БТА.
"Смятаме изявлението на германската страна за експулсиране на двама служители на руското посолство в Берлин за неоснователно и неприятелско. Политизираният подход към следствени въпроси е недопустим. Принудени сме да осъществим комплекс от ответни мерки", заяви руското дипломатическо ведомство.
Тази сутрин посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство, където му е била предадена вербална протестна нота във връзка с нови сведения по делото за убийството на грузински гражданин в Берлин.
Според електронното издание на сп. "Шпигел" в нотата е поискано Русия да сътрудничи на германската федерална прокуратура, която е поела разследването.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като абсолютно безпочвени подозренията, че Русия може да е замесена в убийството на грузинеца в Берлин.
Разследването се пое от германската федерална прокуратура, тъй като има достатъчно улики, сочещи, че убийството е извършено "било по заповед на руските държавни власти, или от властите на Чечения като част от Руската федерация", отбелязва германското външно министерство.
На 23 август в парка Тиргартен в Берлин беше застрелян с три куршума, от които два в главата, 40-годишният грузински гражданин Зелимхан Хангошвили, който е воювал на страната на антируски сепаратисти в Чечения, припомня Франс прес. Убийството било извършено с пистолет със заглушител. Очевидци го определят като екзекуция.
Близо до местопрестъплението беше задържан руснак, който имал документи за самоличност на името на Вадим Соколов, 49-годишен. Те обаче не съществуват в руските бази данни. Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Видеокадри показват как той се приближава до жертвата с колело и стреля в гърба и главата ѝ.

Новините от днес и със задна дата