вторник, 10 декември 2019 г.

Оборудваха гимназията по програмиране с високотехнологична лаборатория по микроелектроника

 
Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас вече разполага и с високотехнологична лаборатория по микроелектроника, в която учениците ще разработват своите реални проекти.
Тя е разположена в сградата на учебната фирма и е дарение от лидера в производството на телекомуникационно оборудване - "ДЕВА Бродкаст" ЕООД.
Днес кметът Димитър Николов разгледа новата придобивка заедно с директора на учебното заведение Димитрина Тодорова и Тодор Иванов - управител на фирма "ДЕВА Бродкаст".
Лабораторията е оборудвана с най-модерни дигитални уреди за ремонт и диагностика като осцилоскопи, поялници, отвертки, щипки, клещи, лупи и други.

С тях учениците могат да диагностицират, програмират и моделират интегрални карти с широко приложение в бита и бизнеса, които да служат за управление на т.нар. "Умни домове", производството на климатични и охранителни системи, системи за видеонаблюдение, дори за производството на електронни детски играчки. В лабораторията могат да се обучават едновременно девет ученици, които да се упражняват и да работят с уредите за създаване на интегрални карти.

Учениците представиха пред гостите проект, свързан с хидроенергетиката и проект на еко селище, в което температурата, влажността и осветлението в къщите и на улиците, и дори поливането на зелените площи се управлява чрез смарт системи.

"Сигурен съм, че тази модерна лаборатория ще ви помогне да създавате реални проекти, които могат да бъдат внедрени в смарт системите на Бургас. Благодарение на дарението на фирма "ДЕВА Бродкаст" вие ще скъсите значително пътя от теорията, която учите, до практическото приложение на вашите проекти. Нашата цел е следващата година с такива лаборатории и уреди да бъдат оборудвани и останалите две технологични училища в града - Професионалната гимназия по механоелектротехника и Професионалната гимназия по електроника", сподели кметът Димитър Николов пред учениците, след което награди победителите в състезанието "Digi Math".

Тази година в математическото съревнование, посветено на решаване на задачи от сферата на математическата лингвистика, компютърното моделиране и работата с дигитални инструменти за изчисление, се включиха над 100 ученици.

Най-добрите сред тях бяха: от 8-ми клас - Йоанна Симеонова /първо място/, Георги Милев /второ място/ и Радослав Иванов /трето място/, а от 9-ти клас - Александър Динев /първо място/, Емил Рибарев и Кристиан Миланов /второ място/ и Стефан Стратев /трето място/.
Те получиха грамота и компютърни аксесоари - мишка, слушалки и камера, осигурени от "ДЕВА Бродкаст" ЕООД.

Новините от днес и със задна дата