сряда, 11 декември 2019 г.

Силата на червеното вино

 Резултат с изображение за „Червено вино“"
 Източник:medpedia.framar.bg
Червеното вино е много богат източник на биологично активните и мощни антиоксиданти известни като полифеноли. Те са фитохимикали с подмладяващи и имуностимулиращи свойства, а също така защитават клетките от вредното въздействие на кислородните радикали. Кислородните радикали могат да увредят почти всички компоненти на клетката - протеини, мембрани и ДНК.
Предполага се, че именно това увреждане на клетките може да причини раковото им преобразуване. Полифенолите в червеното вино са три вида катексин, ресвератрол, епикатексин.

Ресвератролът е антиоксидант, който се намира в ципата (кожата) на червеното грозде. Ресвератрол се произвежда от някои растения предимно като защитен механизъм срещу гъбички, бактерии или други патогени. Образува се и при всяко нараняване на плода. Поради тази причина, едно и също растение може да има различни нива на ресвератрол, в зависимост от конкретните условия (в по-хладни и влажни условия, се синтезира повече ресвератрол). Фактът, че ресвератрола се съдържа в ципата на гроздето обяснява и по-високата му концентрация в червеното вино, отколкото в бялото. Причината е, че в процеса на производство на бяло вино, ципата на гроздето се отделя много по-рано, отколкото при червените вина. Ако гроздето за вино е било нападнато от мухъл, те ще имат повече ресвератрол.

Виното и гроздовия сок определено са богат източник на ресвератрол, но има ли и други източници? Оказва се, че следващият най-добър хранителен източник на ресвератрол е……шоколад. Колкото по-богат на какао е шоколад, толкова повече ресвератрол съдържа. Така че, в какао на прах и черен шоколад се съдържа повече отколкото в млечен шоколад или шоколадов сироп.

Фъстъците са друг добър източник на ресвератрол, както и някои плодове с червен или лилав цвят, като къпини, боровинки, черници и малини. Както при виното и гроздето, количеството на ресвератрола в тези плодове варира в зависимост от климата, времето и периода на прибиране на реколтата.

Освен ресвератрола червеното вино съдържа и веществото пайсатенол, което забавя образуването на млади мастни клетки и предотвратява уголемяването на вече съществуващи мастни клетки. Смята се също, че тази съставка във виното има свойството да предпазва организма от сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания.

Какви са потенциалните ползи от червеното вино?

Червеното вино удължава живота


При изследвания с мишки, хранени с високи дози ресвератрол и нездравословни, висококалорична, богата на мазнини храна е установена увеличена продължителност на живота, въпреки че такава диета обикновено скъсява живота.
Червено вино срещу рак


Установено е, че ресвератролът може да предотврати някои злокачествени заболявания на червата, хранопровода и гърдата при мишки. За съжаление, този ефект е наблюдаван само срещу умишлено предизвикано заболяване посредством химически канцерогени. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установят реалните ползи от ресвератрола при рак.

Червеното вино забавя Алцхаймер и Паркинсон


Дегенеративни неврологични заболявания като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер и деменция все още не са напълно разгадани. Предполага се, че основна причина за развитието им е образуване на „плаки” в мозъка. Няколко изследвания са показали, че ресвератрола предотвратява натрупването на подобен вид плаки в мозъка при животни и по този начин осигуряват известна защита срещу тези заболявания или поне забавят развитието им.

Червено вино срещу диабет

Ресвератрола в червеното вино има същата таргетна мишена наречена PPAR gamma, както и антидиабетния препарат розиглитазон. Тези таргетни мишени в мастните клетки стимулират усвояването на глюкозата и по този начин се увеличава чувствителността на инсулина и се намаляват нивата на глюкозата след хранене.

Червено вино за сърцето

Някои от веществата в червеното вино може да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, повишавайки нивата на липопротеините с висока плътност („добрия” холестерол). Ресвератрола предпазва сърцето и артериите от действието на наситените мазнини в диетата.

Червено вино срещу кариес

Червеното вино (и натуралният гроздов сок) втвърдява емайла на зъбите и така предотвратява кариес. Полифенолите в червеното вино, също така могат да предотвратят и заболявания на венците, а дори и да подпомогнат лечението им.

Червено вино за красота

Виното е част от средиземноморската диета, която е богата на пресни плодове, зеленчуци, ядки и семена, бобови растения, морски дарове, кисело мляко и зехтин. Характерно за тази диета е, че тя е по-скоро начин на живот, който включва и пиене на вино с вечерята, а според някои проучвания тази диета се свързва с по-дълъг живот.

Червено вино срещу болки в гърба

Най-новите проучвания за червеното вино сочат, че то намалява болките в гърба, което се дължи на антиоксидантния ефект на ресвератрола. Тази активна съставка на виното забавя дегенеративните процеси на междупрешленните дискове, като по този начин, предотвратява появата на дискова херния или забавя нейната изява.

Съществуват и факти, оспорващи ползите от червеното вино. Едно от тях е, че ресвератрола в него е чувствителен към кислород и светлина, поради което, голяма част от него може да се изгуби още преди да успеете да отпиете от виното. Друго твърдение е, че ресвератрола от виното не са абсорбира много добре от храносмилателния тракт.

Поради това, в аптечните мрежи може да бъде открит ресвератрол под формата на добавки. В тях обикновено ресвератрола е извлечен от японското растение Knotweed, известно у нас като японска пача трева.

И все пак, доказаните и множеството предполагаеми ползи от червеното вино не са повод за системната употреба на алкохол, още повече във високи дози! Консумацията на грозде или гроздов сок е подходяща алтернатива за набавяне на ресвератрол, без консумация на алкохол.

За умерено количество алкохол се възприема едно питие на ден за здрави жени (над 30 годишна възраст) и мъже над 65 години, и до две питиета на ден за мъжете под 65 години. Лимитът при мъжете под 65 години е по-висок, тъй като мъжете обикновено притежават повече от един ензим, който метаболизира алкохола, отколкото жените. За едно питие се определя:
    350 мл бира
    150 мл вино
    40 мл концентрат

---------------------------------------------------
* Рекорд: 650 евро за порция спагети!
---------------------------------------------------

Необходимо е да се знае, че са нужни повече изследвания, за да се изясни напълно здравословната полза от червеното вино и в частност ресвератрола. И все пак, ресвератролът във виното е в концентрации, които, макар да се малки за предизвикване на подобен ефект, както при лабораторните изследвания, то със сигурност пиенето на червено вино в умерени количества и консумацията на черен шоколад, допринасят за подобряване на общото здраве. Не е нужно да променяте хранителните си навици само, за да повишите количеството на ресвератрол!

Новините от днес и със задна дата