петък, 27 декември 2019 г.

Румънски депутат: Исус Христос се е родил в "странно семейство" със "сурогатна майка"


Румънски депутат си навлече критики, след като написа във Фейсбук, че Исус Христос се е родил в "странно семейство" със "сурогатна майка" и "татко, който е приел бащинството, без да е имал принос за него", съобщава в. "Адевърул" и цитирано от Дир.бг.

На Коледа депутатът от партия "Съюз за спасение на Румъния" Юлиан Булай публикува във Фейсбук текст, в който направи сравнение между обществото във Витлеем преди 2000 години и "провалените" общества в днешна Румъния.
"Едно дете. Бедно и произхождащо от много странно семейство. (...) Появило се на света без родителите му да се правили любов. Със сурогатна майка и татко, който приема бащинството, без да е имал принос за него. Отхвърлено от общността. (...) Раждането му показва необикновеното, но и ограниченията на обществото, в което се е появило. (...) Неговата съдба днес е споделяна от много деца в Румъния, които обаче не са имали до себе си толкова любящи родители", пише румънският депутат в публикацията си във Фейсбук, която предизвика многобройни негативни реакции.
По-нататък той се спира на проблемите на децата в Румъния. "Имаме над 50 000 деца на грижите на държавата. Над 3000 деца годишно са давани за осиновяване. Над една трета от тези 3000 не намират осиновители. (...) Над 1000 румънски деца са станали жертва на трафик във Великобритания само до 2007 г. Неотдавна румънското правосъдие не намери нито един виновен от десетките замесени в трафика на близо 200 деца от Цъндарей", коментира депутатът по повод нашумял случай с трафик на деца от ромски произход, които били вкарвани нелегално във Великобритания и експлоатирани за просене и джебчийство.
Тези дни румънското правосъдие потвърди оправдателна присъда за 25-ма обвиняеми по този случай. На първа инстанция през февруари те бяха оневинени заради настъпване на давност за престъпленията.
В контекста на "провалените" общества в Румъния депутатът призовава за намеса в помощ на най-уязвимите.
В. "Адевърул" цитира и коментар на журналиста Роберт Турческу, който е депутат от партия Народно движение. "Клетият Булай! (...) опитвам да разбера нуждата да бъдеш оригинален, лудото желание да привлечеш внимание, лутането в търсене на възможност да бъдеш чут. Но...Онова, което остава след горепосочения текст, е само усещането, че човекът има нужда от специализирана помощ. (...) Самият той трябва да бъде осиновен, но от клиника", коментира Роберт Турческу.

Новините от днес и със задна дата