събота, 21 декември 2019 г.

Скандал! Централата на ЕС в Брюксел строена от българи без документи, осигуровки и заплащане

 
Европейският съюз е изправен пред голям срам. Разпространява се информация, че новата сграда на Общността "Европа", известна неофициално като "Космическото яйце", е построена с помощта на имигранти без документи, които понякога не са получавали и пари, пише "Гардиън".
Сградата на Европейския съвет в Брюксел, която е с яйцевидна стъклена структура, беше открита през 2016 г. Сградата струва 300 милиона британски лири. При откриването ѝ беше обявено, че символизира всичко най-добро от Общността.

Но белгийският вестник De Standaard публикува скандална информация за работните практики на подизпълнители, които са работили по проекта. Един подизпълнител, известен като Group Diamond Services, който е обявил фалит през 2015 г., е разследван от прокуратурата след сигнал на български работници, пише вестникът.

Мъжете са се оплакали, че са работили без да им се заплаща. Разследването е прекратено през октомври заради липса на доказателства, но вестник De Standaard е установил, че действително прокурорите са загубили документите по време на четиригодишното разследване.

Вестникът е интервюирал някои от работниците, включително 43-годишния Бейхан Джелилов, който е бил ръководител на екип от 8 строители по проекта. Джелилов разказа пред вестника, че няколко души от екипа не са притежавали белгийски документи за пребиваване, никой от тях не е имал договор и не са били осигурявани.

Основните компании Interbuild и Jan De Nul, които са спечелили поръчката за строителството на сградата "Европа" коментираха пред De Standaard, че не знаят за експлоатация на работници от подизпълнители. Говорител на Jan De Nul обясни пред вестника, че GDS е извадена от проекта по-рано, тъй като компанията не е спазила договореностите и технически не е свършила работата добре. Говорителят добави, че всеки служител от всички подизпълнители са проверени дали притежават необходимите документи.

Новините от днес и със задна дата