понеделник, 16 декември 2019 г.

Вирус изпревари грипа! Вижте какви мерки да приложите!


В момента в страните от европейския регион на Световната здравна организация само в две държави има умерено разпространение на грип - Грузия и Северна Ирландия. В България няма. Но в София вече има респираторен синцитиален вирус. Той е вторият почти толкова опасен за децата, колкото и грипният вирус.


Това каза по БНТ професор Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология.
Вирусът причинява инфекция на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб. Миналата седмица са регистрирани два случая в София. Професорът обясни, че този вирус протича обикновено заедно с грипа, но сега го е изпреварил. Най-застрашени са недоносените деца, а инфекцията е опасна за деца до 5-годишна възраст и за много възрастни хора и трябва да има строги мерки.

Все още не е късно да си сложим противогрипна ваксина, отбеляза проф. Кантарджиев.
"Докато има отворени прозорци в градския транспорт, в София няма да има грип, или поне няма да има бурно разпространение на грипа", категоричен беше професор Кантарджиев. Той препоръча да не се контактува с болни, кашлящи и кихащи; болните да си стоят вкъщи с маски, освен това да имат и хигиена на ръцете.

По отношение на мръсния въздух в София професорът каза, че положението не е чак толкова трагично и въздухът не е толкова мръсен. Той посъветва, когато има мъгла, когато температурите са ниски и няма вятър в големите градове, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.

Новините от днес и със задна дата