петък, 8 ноември 2019 г.

Съдът отказа да прекрати делото срещу общинския съветник Бенчо Бенчев

Бенчо БенчевБургаският районен съд даде ход на делото срещу общинския съветник Бенчо Бенчев, като отхвърли искането на защитата му за прекратяване на производството заради процесуални нарушения.

Днес адвокатите му Менко Менков и Пламен Найденов поискаха делото да бъде прекратено и върнато на Прокуратурата заради тежки процесуални нарушения.
Съдът прецени, че няма достатъчно основания за това и делото ще продължи на 9.12. по общия ред с изслушване на свидетели.
Съдът днес потвърди и взетите мерки за неотклонение на Бенчо Бенчев - парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната. Бенчев поиска последното да отпадне, тъй като се лекува в Турция, но му бе отказано.
Срещу Бенчо Бенчев са повдигнати 3 обвинения за укриването на несебърския бос Димитър Желязков известен като Митьо Очите, както и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси.
Защитата на Бенчо Бенчев ще обжалва решението на съда, с което беше отхвърлено искането им делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. БНР съобщава, че адвокат Пламен Найденов обясни причините:
"Липсва компетентен орган, който е следвало да разследва. Има две наказателни производства в едно дело - едното, което не е приключило, а другото е внесено с обвинителния акт. При много други дълбоки неясноти в обвинителният акт".
Преди началото на съдебното заседание Бенчо Бенчев каза, че е невинен, а след края му заяви, че е възмутен.

"Невинен съм. Ще ме осъдят за нищо. Явно изпълняват някакъв сценарий. Това не е право, това е антиправо".
Прокурорът по делото Зорница Щърбева определи като неоснователни мотивите на защитата:
"Събрани са достатъчно доказателства за виновността на Бенчо Георгиев Бенчев и за трите престъпления."
На последните местни избори Бенчев беше избран отново за общински съветник. Това е неговият четвърти мандат./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата