петък, 29 ноември 2019 г.

Бизнесменът, застрелял баща и син, в съда: Съжалявам, нямах избор

Снимка: Трафик Нюз

"Съжалявам! Нямах избор, само Господ ми помогна. Беше страшно и ужасно. Искам да се прибера вкъщи!Има опасност за семейството ми". Това заяви пред Пловдивския окръжен съд 45-годишният Йордан Таков, който бе задържан и обвинен в убийствата на 52-годишния Васил Ботев и 32-годишния му син Христо Ботев.

Двамата бяха застреляни на 26 ноември в складовата база на ул. "Борба" в Пловдив, след като между тях и Таков, който е първи братовчед на Васил Ботев и съдружник на сина му, избухнал скандал. Двойният убиец бе задържан на място, а по време на разпита е направил пълни самопризнания, като обяснил, че е бил нападнат и е стрелял при самозащита.

"От доказателствата по делото става ясно, че обвиняемият е застрелял жертвите си с пистолет. Причината била, че баща и син са го провокирали. Към момента това не е доказано. Той е дал спорни обяснения - бил нападнат и това била единствената възможност за се защити. Има още доказателства за несъответствие между това, което се е случило и обясненията. Намерени са гилзи под палет в дъното на склада, което е необяснимо спрямо разказа му. Разменяли са се удари и е изваден нож от убитите. Същите заплашили жена му и дъщеря му. Той тръгнал да бяга, но не е излязъл навън", заяви прокурорът по делото.

Според него са налице всички изискуеми предпоставки за взимане на най-тежката мярка "задържане под стража". За така повдигнатото обвинение се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, както и доживотен затвор.
Според защитника на Таков - адвокат Стефан Левашки обаче пледоарията на прокуратурата е направена като за финал на един процес.

"Той се признава като извършител. Още на мястото на престъплението, той е разказал на тримата полицаи, че е бил нападнат и се е защитил. Самият Таков е позвънил на 112. Не е бягал. Клиентът ми беше добронамерен и е разказал подробно всичко. Има свидетел как двама бият Йордан, единият нанася удари с желязо върху моя клиент, като били на кълбо на земята. При преглед се установяват рани по Йордан. След като се изготвят експертизите, ще бъде преквалифицирано обвинението", каза Левашки.

Според него, спорът между 45-годишния мъж и убитите не е бил финансов, a за дребни дразги. Според обясненията на Таков, преди 10 дни те пак са се карали за "някакви 600-700 лева". Пак по думите на Таков пред неговия адвокат, 32-годишният Христо Ботев страдал от биполярно разстройство, като състоянието му се променяло. В този ден той бил в състояние на свръхвъзбуда.
Адвокатът изтъкна, че Йордан Таков няма да се укрие, нито да извърши други престъпления. Той има две деца, две фирми с нает персонал и е личностно ангажиран. Адвокатът поиска домашен арест.

Окръжните магистрати прецениха, че има недостатъчно доказателства в подкрепа на твърденията на обвиняемия, че е стрелял при самозащита. Затова и му наложиха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".
Решението на съда не е окончателно, то може да бъде обжалвано пред Апелативния съд. Следващото дело е насрочено за 5 декември, четвъртък, от 10 часа.

Новините от днес и със задна дата