сряда, 13 ноември 2019 г.

Прокуратурата протестира оправдаването на стоматолога, убил дете

Софийска апелативна прокуратура протестира оправдателната присъда на стоматолога д-р Валентин Павлов, подсъдим за причиняване на смъртта на 14-годишния Алекс от Перник, съобщиха от държавното обвинение.
Мъжът е признат за невиновен за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, причинило смъртта на момчето. Протестират се и изменените присъди спрямо другите двама подсъдими по делото - анестезиолога д-р Филипова и управителя на клиниката и съпруга на д-р Павлов - д-р Венета Павлова.
На 14 юни 2016 г. момчето постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Хирургическата интервенция е извършена от д-р Павлов под пълна упойка.
Стоматологът обаче не информира родителите за възможните рискове, а по думите на почернената майка не е поискал и да бъдат направени предварително тестове за алергия към упойка.
По време на операцията Алекс развива малигнена хипертермия - рядко и животозастрашаващо състояние, което се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия. В такива случаи трябва да се използва дантролен натрий, което не било сторено с момчето. По думите на родителите, стоматолозите не са извикали Спешна помощ, а детето им е откарано в "Пирогов" с близо час закъснение с частна линейка и в състояние на сърдечен арест. Малко по-късно Алекс умира.
През май 2018 г. Софийски градски съд осъди осъди тримата на по три години затвор с петгодишен изпитателен срок. С оправдателната присъда и намаляване на наказанието на другите двама подсъдими, Апелативният съд е отменил присъдата на първа инстанция.
Прокуратурата предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда. Мотивите към оправдателната присъда все още не са изготвени, когато бъдат публикувани прокуратурата ще допълни протеста си.
* Родителите на починало при зъболекар дете: Оневиняването на д-р Павлов е гавра
*Оправдаха стоматолог за смъртта на 14-годишно дете 

Новините от днес и със задна дата