събота, 30 ноември 2019 г.

Новина от МВР за голямата смяна на личните документи, която ще засегне 3 млн. души

 
Във връзка с изтичане срока на валидност на голям брой документи за самоличност през 2020 г. и очакваният увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на български лични документи (БЛД) в звената "Български документи за самоличност" при ОДМВР уведомяват, че съгласно Закона за българските лични документи подмяната на лична карта и/или паспорт може да стане и преди изтичане срока им на валидност.

"С оглед улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна", казват още от ОДМВР.

Гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената "Български документи за самоличност" сега, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено.

Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на област Стара Загора могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко Районно управление (РУ) на територията на област Стара Загора (Първо РУ – Стара Загора, Второ РУ – Стара Загора, РУ – Казанлък, РУ – Чирпан, РУ – Раднево и РУ – Гълъбово).

Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга.

Институции, предприятия, фирми и организации на територията на Област – Стара Загора могат да се възползват от възможността за организирано обслужване в кратки срокове. За целта в сектор БДС при ОДМВР – Стара Загора (гр. Ст. Загора, ул. „Георги Сава Раковски“ № 68) ще бъде създадена необходимата организация за подмяна на документите на желаещите по предварително изготвен график

Новините от днес и със задна дата