четвъртък, 21 ноември 2019 г.

17 г. затвор за учителката, заключила и убила мъжа си заради пенсия

Резултат с изображение за Веселина ГиневаБургаският окръжен съд призна за виновна и осъди на 17 години затвор 61-годишната Веселина Гинева, която държала заключен съпруга си, оставила го без храна и лекарства, докато умре, а след това прибирала пенсията му в продължение на 2 години, съобщиха от прокуратура.

Учителката с близо 30 години стаж бе изправена пред магистратите за това, че от началото на май 2013 г. до 1 август 2014 г. е държала заключен в дома си в бургаския жк "Лазур" тежко болния си съпруг Димитър Миразчиев. 

Жената не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което е настъпила смъртта му.

Второто обвинение срещу Веселина Гинева е за това, че за периода от 01.09.2014 година до 31.08.2016 година в Бургас, в условията на съвкупност с горепосочените престъпления и при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, като пълномощник на своя съпруг, упълномощена с надлежно пълномощно от 09.05.2013 година, в кръга на пълномощието, възбудила и поддържала заблуждение у служители на банка, че нейният съпруг (починал на 01.08.2014 г.) е жив и има право да продължи извършва тегления от личната си банкова сметка, в резултат на което служителите на банката са ѝ изплащали пенсията за старост на покойния

Тялото на Димитър Миразчиев е било изхвърлено в парк "Езеро", а останките от него бяха намерени случайно през 2015 г. Година по-късно престъплението бе разплетено. Наказанието, което е общо за трите престъпния деяния, трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Адвокатът на Гинева Веселина Василева посочи, че ще обжалва двете тежки присъди:
"Съобразно моята защитна теза, която поддържам и по настоящем, според мен липсват каквито и да е било доказателства за извършено убийство чрез бездействие".
Съдът постанови и мярка за неотклонение "задържане под стража", която също ще бъде обжалвана./ Сн. Burgas24.bg

Новините от днес и със задна дата