сряда, 30 октомври 2019 г.

Гледайте една от най-популярните опери на Пучини - "Тоска", на сцената на Бургаската опера утре


Една от най-популярните опери на Джакомо Пучини - "Тоска" ще изпълни сцената на Бургаската опера утре вечер /31-ви октомври/ от 19.00 часа с красива музика, драматични страсти, превърнали трагичния сюжет в емблематичен - с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите чувства, противостоящи на коварството и подмолните планове.
В ролята на красивата, горда и отстояваща силата на чувствата си Флория Тоска бургаската публика ще има удоволствието да види сопраното Нона Кръстникова, която наскоро бе в коренно различно амплоа - като  своенравната палавница Бианка в мюзикъла "Целуни ме, Кейт!" от Коул Портър. Изграждайки образа на Флория Тоска, тя разкрива дълбинните драматични нюанси на гласа си, придавайки на образа дълбочина и въздейственост.

Като нейния любим, с когото ги свързва красива любов, белязана с трагичност и обреченост - Марио Каварадоси, на бургаска сцена излиза тенорът Даниел Дамянов. В ролята на коварния и подъл барон Скарпия ще се превъплъти баритонът Нико Исаков - гост. Като избягалия затворник Чезаре Анджелоти и бивш консул на някогошната свободна Римска република ще видим баса Диман Панчев, в образите на Клисаря и Тъмничаря  - Костадин Мечков, бас, Сполета ще бъде тенораът Яни Николов, Шароне - Петър Тихолов, в ролята на Овчарчето - Лина Пеева.
Диригент на постановката е маестро Иван Кожухаров, режисурата е на Александър Текелиев - като акцентира на дълбокото изследване на човешкките действия, причните, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор - Ваня Златева, помощник-режисьор - Петър Тихолов. В спектакъла участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера - Бургас.
Операта "Тоска" на Джакомо Пучини е написана по пиесата "Ла Тоска" от Викториан Сарду. Действието започва в църквата "Свети Андрей" в Рим, където се укрива избягал затворник - бившият консул на някогашната свободна Римска република Чезаре Анджелоти, в която твори художникът Марио Каварадоси. Двамата стари приятели се срещат там, но разговорът им е прекъснат от любимата на Каварадоси Тоска. Обзета от ревност, тя съзира прилика между изрисуваната от Каварадоси Мария Магдалена и маркиза Атаванти. Той успява да я утеши и отпрати, след което уточнява с Анджелоти план за бягство.
Шефът на полицията и диктатор на Рим барон Скарпия, който е по следите на Анджелоти, разбира, че бившият римски консул се крие в църквата, и открива в нея Каварадоси. Евентуалният контакт между двамата е  причина художникът да бъде арестуван и да бъде отстранен от пътя на Скарпия към Флория Тоска. За да я настрои срещу любимия, той умишлено посочва приликата между Мария Магдалена и маркиза Атаванти. Ревността ѝ подсказва на Скарпия къде е Каварадоси. Той е заловен и измъчван, а Скарпия предлага сделка на Тоска - любовта й срещу живота на Каварадоси.
Междувременно Анджелоти, заради когото е арестуван художникът, се е самоубил при залавянето му. Тоска се съгласява с условията на Скарпия, който издава заповед Каварадоси да бъде убит с халосни патрони. Всъщност той излъгва Тоска - срещу любимия й ще се стреля с истински куршуми. Опитвайки се да я прелъсти, тя го пронизва с нож. Каварадоси е разстрелян, а любимата му, откривайки смъртта му и коварството на Скарпия, се хвърля във водите на река Тибър.

Новините от днес и със задна дата