сряда, 16 октомври 2019 г.

Зоран Заев пада от власт, ако Скопие не получи дата за преговори

Ако лидерите на ЕС в четвъртък и петък вземат негативно решение за започване на присъединителни преговори, или ако отново решат да отложат решението, македонското правителство ще падне, не защото ще е чувствително, а защото ще загуби мнозинството си в парламента. Това заяви премиерът на страната Зоран Заев на дискусия, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" за европейските перспективи на Скопие, пише македонският "Фокус", цитиран от едноименната българска агенция.

"Обещахме на депутатите, казахме им да гласуват за промяна на името, за промяна на Конституцията, за приемане на Договорите с България и Гърция, защото ЕС ни обеща, че ще определи дата за преговори, а не веднага да станем членове. Във връзка с това вярвам, че те ще се погрижат да не дават място на трети страни и да не позволят на радикалния национализъм да се върне в страната", предупреди Заев. Той добави, че очаква нова информация тази вечер от срещата между Меркел и Макрон.
Заев изрази съжаление, че министрите от ЕС "не са имали достатъчно смелост да вземат решение и да поддържат мотивация в Македония и Албания".
Вчера външните министри на ЕС не постигнаха съгласие за старта на преговорите с двете страни.
Проблемът е Франция. Знаем, че са необходими реформи, но реформи са възможни паралелно с поддържането на мотивацията. В противен случай национализмът, популизмът и радикализмът ще се върнат. Балканите страдат много заради това, научихме се от това и искаме да продължим напред, за да станем европейци. Ако накажат най-добрия пример, как ще мотивират Вучич, как ще мотивират Тачи в Косово или как ще мотивират Босна и Херцеговина. В нашия регион също има голям интерес от Турция, Русия и Китай да проникнат в Европа и да бъдат по-мощни. Но те не ни предлагат върховенството на закона и демокрацията, видяхме го и искаме демокрация", мотивира думите си македонският премиер.
В този контекст Заев заяви, че агенти от други страни работят срещу свободата и демокрацията и срещу интеграцията на Македония в НАТО. Той добави, че не губи надежда и че все още е възможно да се приеме нова методология за преговори, но и да се вземе решение за започване на преговори.
Във Виена, където се намира, Зора Заев отбеляза, че Западните Балкани вече не са бомба със закъснител, а място за инвестиране, заяви във Виена премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитират го Танюг и БТА.
Делегация на Северна Македония, водена от премиера на страната, е на посещение днес във Виена, където ще се срещне с представители на австрийски компании.
На форум, посветен на Северна Македония и организиран от Мрежата за развитие на бизнеса в Югоизточна Европа, Заев заяви, че неговата страна е държава с ново име и тя го е променила заради позитивни неща като възможности за нормални връзки и създаване на приятели. Ние сме единствената страна без отворени двустранни въпроси. Дори имаме нов приятел - Гърция. След 27 години намерихме решение на нашия спор чрез Преспанското споразумение, каза Заев.
Той изтъкна, че с Преспанското споразумение е създадена по-различна картина за Западните Балкани, които вече не са бомба със закъснител, а място за инвестиране.
Чрез споразуменията с Гърция и България Северна Македония отвори за себе си вратата за членство в НАТО и преговори с ЕС, каза премиерът Заев. За Западните Балкани алиансът означава сигурност, стабилност и по-добра икономика, подчерта той.
За нас няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС. Осъзнаваме, че ни предстои дълъг път, че трябва още повече да се трансформираме, каза Заев. Той благодари на Австрия за особеното застъпване за започване на присъединителни преговори и каза, че очаква, че след 15 години на статут на кандидат, Северна Македония ще започне преговори за членство.

Новините от днес и със задна дата