понеделник, 7 октомври 2019 г.

Сирак, израснал в Дом, върна забравена чанта с над 7000 лв.

Смолянчанин върна на собственичката ѝ дамска чанта с портфейл с над 3000 евро и 1450 лева, 9 дебитни карти и лична карта.
30-годишният Илия Савов намерил чантата по време на зрелищното автомобилно шоу "Смолян Рейс 2019" близо до пощата в центъра на града.  Съжалил собственичката на чантата като видял голямата сума пари. Вътре имало и детско портмоненце.
Издирил собственичката чрез приятели и публикации в социалните мрежи и се уговорил в 12 часа да се срещне с нея пред Полицията в областния град, за да ѝ върне крупната сума и документите.


"Чантичката беше в трасето, където се прави състезанието. Пълна публика! Наистина не знам как се случи аз точно да я взема. Изчаках малко да видя някой дали ще се обади, но никой не се обади...", разказа Илия Савов пред БНР.
Собственичката го награди със 100 лева, но той не ги остави за себе си, а ги дари в кампания за операция на неподвижно след катастрофа 24-годишно момче, за когото се провежда благотворително автомобилно състезание.
Това е втория случай, в който Илия намира изгубено портмоне. През декември миналата година до кино "Дружба" в Смолян той откри портфейл с 1000 евро и лева, намери собственичката - възрастна жена, а тя от своя страна го почерпи с шоколад.
Илия е сирак, израснал в дом.
"Аз съм израснал в Детски дом, кръгъл сирак съм, научен съм на честност. И преди ми казваха, много ми казваха: "Лийка, защо, защо върна портмонето?", викам "Бе как така защо, бе хора?", сподели Илия пред bTV.
Младият мъж живее в общинско жилище. Зимата работи на Пампорово, а през лятото - на морето. Единствената му мечта е да има собствен дом и семейство.
"Той не очаква някой да му е длъжен в това общество и може би за това е човек", коментира журналистът Петя.

Новините от днес и със задна дата