петък, 18 октомври 2019 г.

Ето колко пари наляха гурбетчиите в България за 7 месеца

Българските емигранти са изпратили на близките в родината си близо 731 млн. евро за периода от януари до края на юли, пише "Труд", позовавайки се на данни на БНБ.

За същия период на миналата година сумата е била 718 млн. евро, или със 13 млн. евро по-малка. Само през юли българите, които работят в чужбина, са изпратили на роднините си 106 млн. евро, при 104 млн. евро за година по-рано. Средно на ден през юли българите зад граница са изпращали по 3,4 млн. евро.
Реално обаче сумите са много по-големи тъй като няма данни за парите в брой, които влизат в страната, а освен това БНБ отчита само преводите на стойност над 2500 евро. Средствата от емигрантите са повече от чуждите инвестиции в страната. Освен това докато инвестициите често отиват за внос на машини и оборудване парите от емигрантите директно отиват за потребление на българските домакинства – за храна, лекарства, ремонти или за покупка на нов дом. Затова порите на емигрантите водят до ръст на икономиката. За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница са 1,174 млрд. евро. Най-много пари идват от Германия – почти 240 млн. евро за цялата 2018 г. На второ място са САЩ, откъдето са пристигнали 219 млн. евро. Третото място е за Испания със 141 млн. евро. Великобритания е на четвърто място със 102 млн. евро. Сумите от емигрантите вече се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с чуждите инвестиции.

Новините от днес и със задна дата