понеделник, 7 октомври 2019 г.

Допълнителни 200 млн. лв. и "умерен оптимизъм" след медицинския протест пред МС

 Източник/dnes.dir.bg
Хиляди здравни специалисти се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет в столицата и временно затвориха две от лентите за движение по бул. "Цар Освободител".
Заедно с българския трибагреник недоволните издигнаха транспаранти "Искаме бъдеще за медиците днес", "Стига унижение", "Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти", "Осигурете здравни грижи за нашите родители", "Осигурете здравни грижи за подрастващите - нашето бъдеще". Полицейското присъствие в района бе засилено. Протестиращите настояват минималната работна заплата на медицинска сестра да бъде 900 лв. и 1100 лв. начална стартова заплата за лекар.

Те искат и за задължително спазване на договореностите в колективния трудов договор, както и увеличаване на средствата за детско и училищно здравеопазване с ясни правила при разпределянето на възнагражденията. Друго искане на протестиращите е да имат възможност за самостоятелни практики на медицински сестри и фелдшери.
Протестът е организиран от КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Преди седмица стана ясно, че 50-те милиона лева, обещани за по-високи възнаграждения, са намалени на 6 милиона и че не всички медицински сестри имат увеличение.
В отговор в петък премиерът Бойко Борисов свика спешна среща, след която здравният министър Кирил Ананиев обясни, че държавата всъщност е дала не 6 млн. лв., а близо 86 млн. лв. и основания за оставката му няма.
Председателят на здравния синдикат към КНСБ Иван Кокалов призова да спре разединението в съсловието, което според него се случва в резултат на политическа намеса.
Минка Стайкова от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, в която членуват медицински сестри, рехабилитатори и лаборанти, призова за повече средства за здравеопазване, за заплати, за пари за училищно и детско здравеопазване и за контрол върху разходването на средствата в сектора. От асоциацията предлагат още да има повече възможност за допълнителна квалификация на хората от съсловието, за които те да не плащат с лични средства.
"Два дни допълнителен платен отпуск трябва да се полагат за обучение", заявяват от асоциацията.
Според президента на КНСБ Пламен Димитров исканията на протестиращите могат да се осъществят със 7-8 милиона лева допълнително. Той призова на свой ред за по-адекватно заплащане на нощния труд на медицинските лица.
Проведе се и среща между синдикатите и представители на правителството в Министерския съвет. "Над 200 млн. лева допълнително ще бъдат заложени в проектобюджета за 2020 година", обяви след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати.
Пламен Димитров уточни, че си дава сметка, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди след срещата, че ще отпуснат още 200 милиона лева за следващата година средствата за болниците в бюджета на НЗОК. Ананиев, заедно с ръководството на КНСБ и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, се срещна с вицепремиера Томислав Дончев.
От тези 200 млн.лв. три четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала, увери министър Ананиев. По думите на министър Ананиев в държавните болници ще бъде възможно да се достигнат нивата на заплащане, заложени в Колективния трудов договор.
С бюджета за следващата година даваме устойчивост на допълнителния ресурс, отпуснат тази година от правителството, каза още министър Ананиев и увери, че стриктно ще се контролира разходването на средствата за заплати. Предвидено е през следващата година част от стойността на клиничните пътеки да бъде заделяна за възнаграждения.
Пламен Димитров, президент на КНСБ каза още, че по време на срещата е било обсъдено и финансирането на детското и училищното здравеопазване. Средствата и за тях са завишени, но не толкова колкото очаквахме, каза Димитров. По думите му синдикатът ще продължи да защитава и интересите на малките и общинските болници, в които не могат да бъдат достигнати нивата на заплащане, договорени в Колективния трудов договор.



Новините от днес и със задна дата