четвъртък, 26 септември 2019 г.

Гоцевите и БСП направиха кампания на евентуалния си кандидат за президент с пари на данъкоплатците

Сряда, 11 Май, 2016 11:56:27    Автор - Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

С оттеглянето на подкрепата на правителството на партията на агент Гоце в общественото пространство се завъртя и логичното предположение, че АБВ и БСП ще се обединят, а техния общ кандидат за президент ще бъде Ирина Бокова. Вчера, по национална медия коментар на Румен Петков остави съмнение, че кандидатурата за шеф на ООН на Ирина Бокова може и да не я бъде, но не защото е компрометирана личност, а защото премиерът Борисов закъснял с номинацията ѝ, като добави, че това е една от причините да свалят подкрепата си от правителството.

Абсолютна лъжа е, че има закъснение с кандидатурата на Бокова, защото тя бе подадена на 9 февруари, в рамките на допустимия за това срок и подписана от вътрешния министър, естествено по разпореждане на премиера. Година преди това, на 9 януари 2015 г. Бойко Борисов, без много да се замисля, че Ирина Бокова не е безалтернативна като евентуален кандидат обяви, че кабинетът подкрепя кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН.

Не е лъжа обаче, това че правителството се оправда за избора на кандидатурата на Бокова с ченгеджийския рекет на АБВ и една сюрия агенти на Държавна сигурност на БКП, че ще оттеглят подкрепата си за правителството, ако не излъчат номинацията на Бокова.

Днес обаче, в сутрешните си медийни изяви Цвета Караянчева от ГЕРБ твърди, че няма никаква опасност за кабинета, независимо от действията на АБВ и оттеглената подкрепа. Твърдение, което идва да ни подскаже, че опасност за мнозинството в парламента и за правителството не е имало и когато е трябвало да бъде предпочетена кандидатурата на България за председател на ООН. Номинация, за която се знае, че поради ред причини е обречена предварително на крах. И днес, когато правителството твърди, че няма опасност за неговата стабилност, трябва да даде най - после отговор на българското общество каква всъщност е причината за одобрената кандидатурата на Ирина Бокова.

106 хил. лева е бюджетът, подписан от българското правителство, за кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи Мария Павлова, и.д. директор на дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" в Министерството на външните работи, на пресконференция през месец март. Тези 106 хил. лева са публични финанси, т.с. пари на българските данъкоплатци. С тези пари Ирина Бокова освен, че си прави П.Р. кампанията извън рамките на България, нейните инициативи се проследяват много активно и от българските медии, което представлява своеобразна нейна кампания и в страната. В резултат на което следва да отбележим, че при евентуална нейна кандидатура за президент на България, държавата вече се е погрижила за нейното финансово обезпечение, за сметка на данъкоплатците.

Ако хипотетично предположим, че всичко това предстои да се случи, най - интересното в този казус ще се бъде, че тъй като в България общественото мнение и нагласи са такива, че червен президент не се очертава да има в близките години, ще смаем света с това, че Ирина Бокова не става за президент на собствената си страна, а ние сме я излъчили за кандидат да управлява една от най - важните по значение институции на планетата. Що се отнася до двата мандата на Ирина Бокова като директор на ЮНЕСКО, вместо да бъдат третирани като приоритет в нейната кандидатура за шеф на ООН, точно те ще се окажат проблематични за получаване на препоръка от постоянните членове на Съвета за сигурност, защото вече стана ясно, че британски представители искат разследване за измама на Ирина Бокова във връзка с назначаването на неквалифициран служител от Бразилия, с цел нейно лично облагодетелстване. Критикувани са и кадровата и финансовата политика на оглавяваната от Бокова структура, както и липсата на реформи, за каквито се изисква административен опит какъвто очевидно на Бокова ѝ липсва.
От друга страна, председателят на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт каза, че идеалният кандидат за поста трябва да е НЕЗАВИСИМА и силна личност с морален авторитет. За съжаление  Ирина Бокова не притежава нито едно от тези качества. Тя не е независима, защото е зависима от Русия, а зависимите хора не са силни, за тях не може да се твърди, че притежават и морален авторитет.
Мандатът ѝ като директор на ЮНЕСКО приключва след няколко месеца, а много скоро ще отпадне и от надпреварата за шеф на ООН. Така че вероятността Ирина Бокова да бъде спрягана за кандидат президент на комунистите е релевантна.
* Според Устава на ООН генералният секретар се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност.

Новините от днес и със задна дата