вторник, 24 септември 2019 г.

Скандалите на портфейлните журналисти. Или псевдополитици и псевдожурналисти в люта битка за власт, влияние и пари

17  октoмври 2011
Катя Стоянова

Октомврийска буря навън, буря и в българските медии. Българска, октомврийска комунистическа “революция” в 21 век, с главни герои псевдополитици и псевдожурналисти, които като поставим под общ знаменател като еквивалент на техните общи интереси ще квалифицираме като псевдочовеци в политиката и журналистиката. Псевдочовек е обратното на човек. Та едни псевдочовеци са се развихрили с псевдопрофесиите си по българските псевдомедии, представят се за това, за което трябва да повярвате че са. И вие им вярвате, защото те имат и друг отличителен белег. Владеят перфектно средствата на пропагандата, онова рафинирано средство за завладяване на масите, използвано от Хитлер и от Ленин, и от всеки лъжлив и фалшив узорпатор на умове. Атаката се води на психологическо ниво.
Атакувани биват така наречените от Серж Московичи - специалист по социална психология - ,,разсеяни тълпи,,. Такъв тип тълпа от нов тип представляват всички телевизионни зрители, които не са заедно на едно и също място но слушат и гледат по едно и също време, едно и също предаване. И ако от това предаване се чува само едно, единствено мнение,  повтаряно многократно, придружено с манипулативни техники, тези зрители намиращи се на различни места и разстояния стават безкритични,загубват собственото си мнение приемат гледната точка чута от телевизията. Приемат я за автентична и мислят като една личност с една душа, но с парализирана мисъл в полза изцяло на телевизионния манипулатор. Който в един удобен за него момент, може да си направи експеримент с тях, да ги изведе от домовете им, да ги събере на едно място,и да ги употреби за каквато си поиска цел. В случая целта е  за лична употреба, като средство за влизане във властта от страна на псевдополитиците, набъбнали банкови сметки на псевдожурналистите, целта е била национализъм, и фашизъм и комунизъм и много още завършващи на - изъм.
Най – перфектните представители на псевдочовеците се открояват особено ярко по време на избори. Основна част от стратегията на псевдожурналистите е преди избори да се представят за хора независими, неинтересуващи се от битките на псевдоплитиците. Това е моментът на печелене на доверието на целева
аудиторията, наричат го борба за рейтинг. В тази неистова, безпрецедентна и по нечовешки ожесточена борба за привличане на вашето внимание са включени всички средства, позволени и непозволени. Вниманието най – силното оръдие на мозъка. Целта е заблуда на вниманието, разсейване, служещо за насочване на вниманието в удобна за в бъдеще посока. Това което ви описвам е една нищожна част от кухнята и наборът за въздействие върху вашите възприятия, на базата на които се формират обществени нагласи. За да онагледя това което се случва с вас, докато гледате всички т.н. политически дебати и журналистически скандали ще ви дам възможност да гледате едно клипче свързано с манипулацията на вниманието за което има научно обяснение. Вижте клипчето!  
Каква е загадката в клипчето ли!? Ами трикът е много прост, но доста неуловим за нормалните човешки възприятия. Просто след като сте избрали една карта след това всички карти са сменени, не само тази която сте избрали. Ето това правят и с вас. На повърхността виждате едно, а зад кулисите е съвсем друго. Разиграват ви като колода с карти, подобно на закоравели комарджии.
Въведохме ви  в технологията на манипулацията и измамата, сега ще се спрем на използващите я. Проследихте ли скандалите между Люба Кулезич, Бареков, Патрашкова, Явор Дачкав, Маргарита Михнева, Сашо Диков, псевдополитическите дебати по bTV, по Нова и всички други телевизии, радиа и всякакви средства за масова информация. След скандалната намеса на Люба Кулезич в мутренската битка  между Алексей Петров и правителството, с противопоставяща се на другия лагер от  участници в тази битка, т.с. Маргарита Михнева и Сашо Диков всички останали сателити на тази зловеща игра мултиплицираха случилото се. Но какво всъщност се случи.

Свидетелят по делото “Октопод” и бивш служител на НСО Пламен Устинов заяви по телефона в ефира на "Насреща Люба Кулезич", че коментарите на журналистите в защита на Алексей Петров и ролята му във взривяването на автомобила на журналиста Сашо Диков са “просто въпрос на висок хонорар”.

За да защити твърденията си с "факти", Устинов разказа как през 2007 година е предал пликче с пари на разследващата журналистка Маргарита Михнева, за да направи поръчков материал против кандидат-кметица на Тетевен. Сумата била предадена чрез Устинов от шефката на дървообработващо предприятие, собственост на "трактора" - г-жа Юрукова, а целта - да се дискредитира кандидатката за кмет Цветана Димитрова, която не му позволявала да изсича горски масиви в района.
”Още пазя телефонния номер на Михнева”, спомня си днес ексохранителят. Устинов обясни още, че докато Маргарита Михнева /днес Маргарита Димитрова - б.ред./ правела репортажа, той трябвало да я охранява. Според него, на хора с такъв морал не трябвало да се вярва и да се допускат да манипулират общественото мнение.

Днес Устинов категорично смята, че четирите взрива - пред "Галерия", офисите на РЗС и ДСБ и на колата на Сашо Диков - са "политическа диверсия", която цели да дискредитира правителството, като го очерни пред европейските институции. “Взривовете се случват след освобождаването от ареста на Алексей Петров”, констатира свидетелят по делото “Октопод”. “Това е неговият почерк”, категоричен е той. "Това са неговите прийоми на действия и ако сега беше в ареста, тези инциденти нямаше да се случат", казва Устинов.
“Сашо Диков не е заплашен.Той е просто елемент в играта, една пешка в абсолютно чужди замисли”.

Вчера  Маргарита Димитрова, разбирай Михнева, която води предаването "Неудобните" по Канал 3, бе гост на рубриката "Рулетка" в Станция Нова за коментари около взривената кола на програмния директор на същия канал Сашо Диков. Тя изрази мнение, че подозренията към Алексей Петров като поръчител на терористичния акт са неоснователни. Кулезич, която се държи така, сакаш  е купена от правителството беше водеща на "Рулетка" в Станция Нова.

Преди време "журналистката" Люба Кулезич и Сашо Диков се хванаха за гушите, а срещата между двамата в ефира на „Станция Нова” се превърна в грозна махленска свада. Устатият спортен "журналист" квалифицира колежката си като „жалка” и „смешна”. Тя пък не му остана длъжна и го попита „защо не ми забиеш два и да прогледна”, подканяйки го със „селянин си”. Двамата си размениха доста любезности, а Кулезич дори размаха малка брадва като символ на свободата на словото. Ние пък хората, които знаят за какво става въпрос в тези измислени пререкания за пред аудиторията  се запитахме какво общо има продажбата на политици със свободата на словото. Защото Сашо Диков пък и Михнева, дават вид на хора работещи за интересите на  Ал. Петровса, така все едно, че са купени от него.

В TV7, Кулезич разпиля по земята брой на вестник "Галерия", като го нарече пред камерите и гостите в студиото "Ченгалерия". В отговор засегнатият главен редактор на вестника Кристина Патрашкова написа материал, в който телевизионната водеща е наречена с циничното прозвище “Курвалезич”. В началото на миналия месец Кулезич заведе съдебно дело срещу Патрашкова за обида и клевета с иск за 30 000 лв.

Снощи пък в ефира на таблоида "Горещо" по NOVA, Евгени Минчев в разговор с Венета Райкова обвини Кулезич в стремеж да бъде вкаран в капан, като е бил поканен за гост в предаването по TV7 с цел да бъде дискредитиран от друг гост. Минчев заяви, че Кулезич е заявила "Аз гоня рейтинг", след което светският "лъв" е отказал да приеме поканата за участие.

Люба Кулезич е и продуцент на телевизионния таблоид Панаир на суетата с водещ Албена Вулева. А дали цялото поведение на дамата с вулгарен образ и с нрав припокриващ се с комунистически рецидиви, поне такива ветоди използва, не представлява най обисновен панаир на суетата.

Ще я унищожа, каза счелата се за  наклеветена Маргарита Михнева, която се е свързала с редакцията на  „Блиц”. Агенцията предостави и версията на Михнева по случая, която не само опровергава казаното от Устинов, но и заплашва Люба Кулезич със съд и унищожение.

Това, което иска Михнева да се знае по въпроса е, че тя е правила разследване в Тетевен по поръчка на ДАНС: „Бях в Тетевен по инициатива на ДАНС, за да направя репортаж за изсичането на горите – бяха замесени интереси на Гриша Ганчев, Славчо Христов, Алексей Петров, Иван Драшков, съпругът на тогавашната кметица Цецка Димитрова от БСП, Милен Ганев, който беше издирван от Интерпол и върнат от Чехия, а сега се кандидатира за кмет на Тетевен. Тогава имаше прокурорски проверки по този въпрос. Иван Драшков ми е съученик и състудент, познаваме се от 30 години. Той ми даде материалите. Цялото разследване се следеше от ДАНС, аз бях наблюдавана от ДАНС, докато правя репортажите. За това знаеше и Петко Сертов, и шефката на кабинета на Станишев Цецка Василева. Няма що! Каква разследваща журналистка може да бъде така представената от М. Михнева?  Пародия на разследващ журналист.
Как така ДАНС  поръчва свои разследвания на журналисти. Що за секретни служби са това. И да разбираме ли, че Михнева работи по поръчка на службите за сигурност или на отделни хора в тях. Нещо като агент под прикритие на журналист. Което наистина учудва и кара хората да си мислят, че "журналистката"  в момент на емоционална ярост е разкрила нещо за което едва ли и се иска някой да знае.Госпожо Михнева, нека ви напомним, че структурата ДАНС  беше създадена през 2008 год., та кой от ДАНС през 2007 ви е вербувал да правите "разследвания" под прикритието журналист. Имаме сериозни самнения, че Устинов и Кулезич и Диков и Михнева и Дачков и Патрашкова лъжат.

На този тип хонорари се дължат изказванията на подобен тип журналисти след взрива на колата на Сашо Диков в четвъртък, смята Устинов. Така той коментира опитите да бъде дискредитиран като важен свидетел по делото "Октопод". От друга страна Сашо Диков, покани пък шефа на охраната, на Алексей Петров, който да покаже документи подписани от Пламен Устинов, които да доказват, че Устинов декларирал, че хора от държавния апарат са го пдкупвали, за да става свидетел по "Октопод" и за да не приеме техния подкуп, поискал еквивалентни пари от Алексей Петров. Само, че всички тези показвания на документи ставаха в телефонен разговор.

На хора с подобен морал не бива да се вярва и да се допускат да манипулират общественото мнение. Никой от участвашите в този буламач журналисти, защитаващи интересите на Алексей Петров и тези на Бойко Борисов не го прави за черните им очи. Аз не вярвам нито на едните, нито на другите и се съмнявам да казват истината.
От изкуствените кандидат президентски дебати по телевизиите пък стана ясно, че повемето социологически агенции са сключили договори с ГЕРБ, като една от тях е агенцията на Мира Радева.
От  “Галъп” пък не работели с политически партии и не взимали пари от тях, но работели с държавни институции. От което следва какво, разсъждавайте сами.

   След като забърка скандал с избора на агенция "Маркетлинк", бТВ  съобщи, че ще обяви резултатите от телефонното допитване на 23 октомври, след 19,00 часа, тоест след края на изборния ден.
По време на дебата между трите "звездни" кандидат-президентски двойки: Плевнелиев - Попова, Калфин - Данаилов, Кунева - Христов, кандидат-президентът на БСП обяви нещо, което е се знае от посветените, но не и от зрителите, че шефката на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова е собственик на агенция "Маркетлинк". Същата тази агенция е била избрана от бТВ - чрез телефонно допитване на произволно подбрани абонати да "измери" оценката за представянето на претендентите. ГЕРБ елегантно подаде топката на БСП, за да дръпне пред "независимата" Кунева. Циркът е просто неописуем. Социолози и обективност, журналисти и обективност това са несъвместими понятия.
"Маркетлинк" - надпреварваха се да обясняват Ани Цолова и Виктор Николаев, е била избрана заради предложената най-ниска цена. Цена, кято обаче взриви ситуацията в полза на този който продиктуваха от ГЕРБ.
В края на съботния дебат водещите обясниха, че заради появилите се съмнения в обективността на избраната агенция - резултатите ще бъдат съобщени в централната емисия "Новини" на телевизията в неделя вечер. В неделя вечер, обаче, беше разяснено, че резултатите ще бъдат обявени другата неделя, 23-ти октомври, след края на изборния ден. Абе що не вземат да ги съобщат след 5 години.
 1 200 000 зрители са гледали дебата с трите кандидат-президентски двойки.  бТВ излъга 1 200 000 души.
Ето на какви манипулации сте жертви всички вие! Ако зависеше от мен щях да ви кажа да отидете и гласувайте. И пуснете празни бюлетини! Никой от горе изброените имена не се интересува, че стандарта на живот е на нивото на което в никоя друга държава журналистите няма да се занимават с битките на мутрите, а ще ви насърчават да излезете на улицата. Не им  гледайте телевизиите, докато се покрият с мухъл и потънат в забрава на политико - журналистическото сметище. Същото правят и в СКАТ, и във всяка партийно обвързана медия.

Новините от днес и със задна дата