петък, 25 август 2023 г.

Изведоха Васил Божков от ВИП-а на летище София

  

                            Снимка: БТА

След близо два часа престой на ВИП-а на столичното летище, бизнесменът Васил Божков беше отведен под засилена охрана от МВР и служители на Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието.

Адвокатът му Стоян Баумайер обясни, че Васил Божков ще бъде отведен в МВР болница за преглед, след което пред прокурор ще му бъдат предявени обвиненията. Божков беше изкаран под засилена охрана и качен в силноохранявани автомобили на ГД "Охрана" към правосъдното министерство, предаде БТА.

"Той се върна съвсем доброволно и при първа възможност, защото до 23 август той нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за неговата сигурност", обяви по-рано адвокатът на Божков и добави, че бизнесменът е бил задържан за 24 часа.

Малко след това обаче от Софийска градска прокуратура уточниха, че мярката за процесуална принуда, наложена на Божков, е за срок до 72 часа.

"На 25.08.2023 г. обвиняемият, обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП "Летище София". В тази връзка СГП и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо В.Б., като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения", обясниха от градската прокуратура. 

С оглед на това, че Васил Божков има качеството на свидетел по друго досъдебно производство, по което са изпращани молби за международна правна помощ, които не са били изпълнени, предстои призоваването на лицето за разпит в качеството му на свидетел по наказателното производство, добавиха от СГП.


 

Новините от днес и със задна дата