петък, 14 юли 2023 г.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката плаща цяла Европа

  

                         Снимка: БТА

 Мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след откриването на събора на народното творчество "Рожен", по повод отминалата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

"За съжаление, точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, нямат собствено мнение и позиции", коментира държавният глава и попита трябвало ли е големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи да сменят позицията си.

"Помните, точно заради тази разумна позиция те яростно се нахвърлиха с критики срещу мен миналата година", каза още държавният глава.

Трябва ли да чакаме, освен министъра на отбраната на Великобритания, който само пред дни заяви, че не може Великобритания да бъде склад за въоръжените сили на Украйна, да чакаме и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия, коментира държавният глава. Според него нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че, изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава категорично, жертвите стават все повече, допълни Румен Радев.

Колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора и разрушения, толкова по-голям риск, толкова повече ще се точи тази война, смята президентът.

Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, посочи президентът Румен Радев. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа, допълни държавният глава. Според него тази война има много измерения - икономическо, социално, политическо. Президентът заяви, че войната е заплаха и риск за цяла Европа. Няма МВР, няма българска армия във военно положение, всичко е едно и това е националната сигурност, заяви Румен Радев на журналистически въпрос за военната помощ за Украйна, без да си даде реална сметка, че коментарите му категорично се разминават с фактите и те са, че не Украйна води война, която иска да продължи, а Русия води война срещу Украйна и икономическа такава срещу целия ЕС и докато не я спре и Украйна и ЕС трябва да се защитават. Българския президент неглижира напълно обстоятелството, че Украйна не води война, а се защитава. Войната я води Русия. Руски войски се намират на територията на Украйна, убиват и рушат, г-н Президент. И изобщо къде видяхте войски на Украйна извън нейните граници, че да артикулирате твърдението, че Украйна води война с някого. Целият свят разбра, че Украйна се защитава, само българския президент все още си чеше русофилската и антиевропейска краста и чака Украйна и ЕС да капитолират пред окупаторските, шизофренични мечти на един невменяем, който е решил, че в 21 век, цивилизования свят ще допусне подобни действия, проява на най - примитивната човешка мисъл, да победят! Единственото, което можем да си пожелаем е българския президент и българския народ, никога да не стават жертва на обстоятелствата на които е жертва Украйна и нейния народ. Защото всичко друго и икономика и политика и социално положение са възстановими, но човешкия живот, не. И ако оставим ненаситната и патологична мания на Путин, стигаща до параноя от заплаха от свободния свят, да побеждава, следващите ще сме ние. Г-н президент, битката е между цивилизационен избор и примитивни нечовешки нагони, проявени след дълго и съвсем целенасочено планиране. Имайте милост и към обикновения руски народ, който не е съгласен с действията на Путин. Съобразявайте се с всичко това и не ни карайте да се срамуваме от вас и да се кръстим и молим Бог да не накаже целия български народ, заради това, че неговия държавен глава одобрява едно изцяло не Богоугодно дело.

Новините от днес и със задна дата