четвъртък, 5 януари 2023 г.

България иска да спре да внася COVID ваксини

  

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19, заяви пред журналисти в парламента служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Той каза, че на 9 декември е присъствал на заседание на европейската комисия по здравеопазване и ясно е изразил позиция, че България няма нужда от нови ковид ваксини, съобщи БТА.

По думите на Меджидиев в началото на 2023 г. изтича срокът на годност на общо един милион и половина дози ваксини на "Пфайзер" и 8800 ваксини на "Модерна". Тези препарати ще трябва да бъдат бракувани и унищожени, разясни министърът. Той добави, че вече са бракувани над един милион дози на "Пфайзер" и 90 000 дози от "Астра Зенека". 

Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им, каза Асен Меджидиев. От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е договорена предварително, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, повечето дози са платени предварително.

Настоях пред европейската комисия по здравеопазване да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини, обясни министърът. Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чакаме решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията, добави той.

Меджидиев заяви още, че в момента данните за ковид ситуацията в България не са обезпокоителни. Инфекцията протича леко, въпреки че вариантите са по-заразни. По думите му това се дължи на факта, че у нас много голяма част от хората вече са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вариант е по-заразен, заразяват се и ваксинирани, но много по-леко протича, дори грипът протича по-тежко, добави министърът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата