събота, 7 януари 2023 г.

Полицаят трафикант поиска домашен арест - имал алергия, а трябвало да се грижи за баба и дядо

  

                             Снимка: bTV

Пловдивският районен съд остави в ареста  23-годишния полицай от СДВР Денислав Борисов, който беше заловен на 4 януари да превозва 31 мигранти по магистрала "Тракия" в района на Пловдив.

"Съжалявам за постъпката. Бих искал домашен арест", каза в съдебната зала Денислав Борисов. Полицаят трафикант на мигранти пристигна в съда окован в белезници и под засилена охрана.

Адвокат Надежда Римпева поиска по-леката мярка - домашен арест, като се мотивира с необходимостта от грижи за възрастните роднини на задържания. Тя отбеляза, че Борисов няма криминално минало и е готово да съдейства, а не да пречи на разследването.

Баща му Роман Борисов през цялото време плачеше в съда. Вуйчото на обвиняемия, който бе доведен под конвой в залата, заяви, че Денислав трябва да се грижи за болните си баба и дядо. "Моят племенник е добро момче. Помага вкъщи на баба и дядо, на по-малкия си брат, на майка си, която е със заболяване на костната система. А баща му трябва да се грижи за прехраната на семейството", изтъкна вуйчото Стоян Стоянов, цитиран от "24 часа".По думите му Десислав трябвало да си грижи за паленето на печката на баба му и дядо му. "Качва дървата. В същото време помага и на по-малкия си брат", изтъкна Стоянов.

Адвокатката на задържания изтъкна, че инфлацията и високите цени подтиквали младите към изкушения, тъй като със своите доходи не можели да се издържат.

По думите ѝ Денислав имал алергия и в ареста не било подходящо за него. "Там няма да бъде превъзпитан. Това ще стане в неговото голямо и сплотено семейство", каза тя.

Прокурорът Георги Коджаниколов изтъкна, че деянието е с висока степен на обществена опасност. "Извършено е от полицай, призван да пази обществения ред", каза той.

Той изтъкна, че по време на задържането 23-годишният Денислав Борисов е бил облечен с полицейска униформа, представил е служебната си карта и е помолил колегите си да не го проверява.

"Нямаше да ви наложа най-тежката мярка - задържане под стража, ако не бяхте с полицейска униформа и служебна карта, докато превозвате нелегални мигранти" - с тези думи пловдивският съдия Николай Петров се обърна към Денислав Петров, съобщавайки му, че го оставя в ареста.

"Това представлява висока обществена опасност", отбеляза магистратът. По думите му самите мигранти разказали, че им било съобщено, човекът, който ще ги превозва, ще е с полицейска униформа.

"Седмица по-рано Борисов е извършил аналогично деяние", посочи съдията.

"За много кратък срок са извършени двете деяния с мигранти", натърти съдия Николай Петров, обявявайки решението си.

Младият полицай от Перник бе задържан да превозва микранти на 119 км на автомагистрала "Тракия" край Пловдив. Бусът с бежанците бил съпровождан от две пилотни коли за охрана - барман и готвач от Перник. За да бъдат откарани до сръбската граница мигрантите плащали по 400 лева на човек. От МВР съобщиха, че залавянето на служителя и разкриването на каналджийската група е станало след предварителна разработка.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата