вторник, 24 януари 2023 г.

Откриха класифицирани документи и в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс

  

Откриха класифицирани документи и в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, съобщава Би Би Си. 

Те са намерени миналата седмица в жилището на Пенс в Индиана от адвокат и вече са предадени на ФБР.

Според британската медия представляващи бившия американски вицепрезидент са изпратили писмо до Националния архив, където по принцип се съхраняват такива документи, за да предупредят за класифицираните книжа.

Адвокатите на Пенс твърдят в друго писмо, че ФБР са влезли в дома му и са заобиколили стандартните процедури, като директно са поискали документите.

Съгласно закона архивите на Белия дом трябва да отидат в Националния архив, тъй като регламентите изискват такива файлове да се съхраняват сигурно.

"Малък брой документи, маркирани като класифицирани, са били по невнимание опаковани и транспортирани до дома на г-н Пенс в края на мандата на Доналд Тръмп", пише адвокат на Пенс в писмо, разпратено до американски медии.

Юристът посочва още, че Пенс е потърсил правна помощ, след като е разбрал за документите, открити в резиденцията на настоящия президент Джо Байдън.

Специални прокурори вече разследват работата със секретни документи от президента Джо Байдън и президента Доналд Тръмп.

Тръмп дори е изправен пред наказателно разследване за предполагаема злоупотреба с файлове.

Миналия август стотици секретни записи бяха открити в резиденцията на Тръмп във Флорида и неговите адвокати отказваха да предадат документите, докато ФБР не нахлу в къщата.

Тръмп от своя страна отрече каквото и да е нарушение, твърдейки, че президентът Байдън е бил третиран по-благосклонно от ФБР.

В резиденциите на Байдън пък неколкократно бяха откривани такива секретни книжа, като някои от тях датирали от времето, когато от 1973 до 2009 г. Байдън е бил в сенатор, представляващ щата Делауеър, а други са от 2009-2017 г., когато е бил вицепрезидент на Барак Обама.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!/Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата