четвъртък, 29 декември 2022 г.

Бойко Ноев: Ако не беше Грозев, нямаше да има никакво разследване на руските специални служби в България

  

Чисто символично е вкарването на журналиста Христо Грозев в списъка за федерално издирване в Русия, каза в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия експертът по сигурността проф. Николай Радулов. Той подкрепи думите на Грозев, който заяви, че това е сигнал към съчувстващи на режима на Путин, негови фенове, че могат да се разправят с него.

Относно механизмите за държавна защита, които могат да бъдат приложени спрямо Грозев, експертът коментира: "В много крайни случаи, когато пряко разпореждане на ръководството на държавата, може да се предприеме нещо, свързано с обезпечаване сигурността на български гражданин, заплашен по този начин. Възможността обаче е много ограничена. Тя е да бъде прибран в съответното посолство и евакуиран в България по специален протокол. Това обаче журналистът Грозев не иска", обясни той.

Радулов поясни, че могат да се задействат всички възможности за координация със службите за сигурност на отделните държави и да му се помогне да получи необходимата защита. "Това обаче не означава, че ще получи физическа защита. Няма да получи охрана, защото няма никакъв повод. Западните държави дават полицейска охрана, когато има реална опасност", е мнението му.

"Христо Грозев е потърсен от българските институции, а не лично от министър-председателя или президента, или от някой лидер на политическа партия. Знам, че на втория ден той е бил потърсен и са задействани съответните механизми за осигуряване, доколкото е възможно, неговата безопасност, тъй като той не се намира в България", заяви същевременно в студиото на "Тази сутрин" по bTV експертът по национална сигурност Бойко Ноев.

"След като външно министерство се събуди след празниците и покани Митрофанова. Като че ли за такива важни неща трябва да чакаме да си изядем сармите и пуйката. Вероятно тя ще каже какви са истинските причини и тогава МВнР би трябвало да каже какво е попитало и какво са отговорили. Засега знаем от официалната руска агенция "РИА Новости", че действията на наказателните органи в Русия са заради негови (б.р. на Грозев) интерпретации или заради информации, които е давал за руската армия", добави Ноев.

Той допълни, че в Русия има закон, който забранява да се говори истината.

"Вие да сте чули нещо за разследването на взривове, от 2011 г. у нас има над 10 взрива в заводи, складове, загинаха хора. Главният прокурор удобно излиза с коментари, но на практика не сме видели никакъв резултат. Ако не беше Грозев, нямаше да има никакво разследване на руските специални служби в България", заяви експертът по национална сигурност.

Според Ноев ресурсът на ДАНС за контролиране дейността на чужди специални служби в България трябва да се удвои или утрои, за сметка на дейности, които са неприсъщи на тях.

Вчера Ноев се е свързал с Христо Грозев, който му е потвърдил, че български служби са се свързали с него.

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес в Министерството на външните работи (МВнР), припомня БТА.

На срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното издирване на Христо Грозев, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че той е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация".

От ГЕРБ-СДС заявиха, че чрез своите евродепутати ще запознаят със случая Европейската народна партия и европейските си партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев. Кючюк призова за общоевропейска защита на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа: "Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни".

Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната" заяви, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде повикан министърът на външните работи за изслушване в комисията по външна политика.

От БСП отбелязаха в позиция, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него, посочиха още от партията.

И от коалиция "Български възход" заявиха, че осъждат всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа и настояха българското правителство да инициира всички необходими действия, за да се изясни случаят в най-кратки срокове.

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Новините от днес и със задна дата