четвъртък, 29 декември 2022 г.

Настаниха пострадали от войната деца във Военно-почивния комплекс в Рибарица

 145 деца са загинали след началото на войната в Украйна 

Пострадали от войната в Украйна 76 деца бяха настанени във Военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица, съобщи областният управител на Ловеч Светослав Славчев, цитиран от БТА.

Групата пристигна с автобус около 22:00 часа в сряда, като по-рано беше посрещната на ГКПП "Дунав мост" при Русе от представители на различни институции.

Децата са на възраст между 5 и 16 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна - Херсон, Славянск, Авдеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк.

Някои от децата са загубили единия или и двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа.

Общо около 90 човека са настанени тази вечер в комплекса в Рибарица, сред тях са и деветима придружители на децата. С леки автомобили са пристигнали и две жени с четири деца. Майките тръгват за Слънчев бряг в утрешния ден.

Автобусът с украинските деца е бил ескортиран от линейка, полицейски служители и социални работници. Имало е две деца със здравословни оплаквания, но те са били прегледани и са добре, добави областният управител.

Директорът на Българския червен кръст (БЧК) в Ловеч Цветомира Георгиева посочи, че на групата са осигурени одеяла, хранителни и хигиенни пакети. На разположение са и двама психолози. Още утре сутринта екип на БЧК - Ловеч, ще отиде на място, за да окаже подкрепа.

Предстои да бъде направена оценка на нуждите на децата с цел оказване на здравна и психологическа подкрепа.

БТА припомня, че във Военно-почивния комплекс в с. Рибарица в момента пребивават още 130 украински граждани.

Стотици са загиналите деца, след началото на войната в Украйна. Само до месец март, загиналите деца бяха 145 деца и техния брой се увеличава ежедневно.

Новините от днес и със задна дата