вторник, 6 декември 2022 г.

И Виена спира присъединяването на България и Румъния към Шенген

  

Австрия е против интегрирането на България и Румъния в Шенгенското пространство, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда днес в албанската столица Тирана, като каза, че "е необходимо повече време", за да се даде положителен вот за членството на София и Букурещ в Шенген.

Нехамер повтори аргументите на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер, че мигранти са пристигнали в Австрия, без преди това да са били регистрирани в друга страна от ЕС. Миналата седмица Карнер заяви, че страната му иска да използва правото си на вето върху включването на Румъния и България в Шенген.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Австрия не одобрява разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия има 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са пресекли външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава като Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", заяви канцлерът Нехамер.

Изказването на Нехамер идва, след като в понеделник Европейската комисия подчерта, че България, Румъния и Хърватия "напълно отговарят на всички изисквания" за пълноправно членство в Шенген, и заяви, че очаква всички 27 държави членки да дадат зелена светлина за приемането им в четвъртък на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Също в понеделник Европейската комисия публикува план за действие за борба с незаконната миграция по маршрута през Западните Балкани. Планът за действие за Западните Балкани определя 20 оперативни мерки, структурирани около 5 точки:

  • Засилване на управлението на границите по маршрутите;
  • Ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище и подпомагане на капацитета за приемане;
  • Борба с контрабандата на мигранти;
  • Засилване на сътрудничеството в областта на реадмисията и връщането;
  • Постигане на съгласуваност на визовата политика.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прояви разбиране към опасенията на Австрия във връзка с миграцията. "Австрия се нуждае от солидарност и подкрепа, затова работим много конкретно по този въпрос с нашите австрийски приятели", заяви фон дер Лайен, цитирана от ANSA.

Вчера Комисията на ЕС представи плана за действие за Балканския маршрут. Планът включва 20 мерки. Комисията на ЕС иска да подкрепи страните от Западните Балкани в процедурите за предоставяне на убежище и регистрация, както и в "осигуряването на подходящи условия за прием".

За следващата година тя обяви програма за репатриране. Граничната агенция на ЕС Frontex трябва да помогне за укрепването на защитата на външните граници на ЕС. Освен това ще бъде създадена работна група на полицейския орган на ЕС Европол за борба с трафикантите на хора.

На срещата на върха, на която са поканени 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС, както и шестте страни от Западните Балкани - Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, и която се провежда за първи път в региона на Западните Балкани, освен миграцията, се обсъжда и темата за сигурността. Става дума и за предотвратяване на влиянието от чужбина.

От гледна точка на Австрия предоставянето на статут на страна кандидатка на Босна и Херцеговина въз основа на съответната препоръка на Европейската комисия е особено важно в процеса на разширяване на ЕС. Очаква се статутът на кандидат да бъде предоставен през декември, съобщава orf.at.

Новините от днес и със задна дата