петък, 23 декември 2022 г.

Учени откриха нещо неочаквано в автопортрет на Леонардо да Винчи

В ново мащабно изследване учените решиха да се съсредоточат върху изследването на гъби, които се крият на най-неочаквани места. И съдейки по резултатите от проучването, си е струвало, пише Forbes.

По време на изследването учените откриха много интересни неща, а също така откриха нов вид дрожди, които се криеха там, където едва ли бихте ги потърсили. 

За разлика от плесена, тези нови дрожди колонизираха сухи субстрати като домашен прах, мумифицирани останки. Най-необичайно обаче беше мястото, където изследователите откриха нов вид дрожди от рода Blastobotrys - те са се сгушили върху емблематичния автопортрет на италианския ренесансов многознайник Леонардо да Винчи, който е нарисуван през 1515 г.

Изследователите решават, че новият вид дрожди със сигурност трябва да бъдат кръстени на италианския художник, в чийто портрет са открити. Новият вид дрожди е наречен Blastobotrys davincii. Учените отбелязват, че гъбите са кръстени на художника не само защото са открити в портрета му, но и защото той е бил запален натуралист и геолог, уточнява Glasnews.bg.

Учените отбелязват, че днес са оцелели около 10 000 страници от лични бележки на Леонардо да Винчи, повечето от които са написани между 1470 и 1519 г. В някои от тях да Винчи описва скали и издатини, видени по време на пътуванията му в Тоскана, Романя и Алпите. Бележките също така описват неговия опит като инженер, когато той ръководи изграждането на големи напоителни канали, които пресичат Апенините и долината на река По.

Освен това историците познават страстта му към вкаменелостите - хората му носели торби, пълни с вкаменени черупки, за да може да прави своите скици по време на престоя си в Милано.

Смята се, че Леонардо да Винчи е един от първите естествоизпитатели, които разбират и успяват да обяснят произхода на седиментните скали и разпознават вкаменелости - вкаменени останки от животни, например. Освен това в своите писания той успява да обясни образуването на пясъчник от втвърдени слоеве пясък, отложен по протежение на древното море.

Изследователите смятат, че Леонардо да Винчи е първият, който е разбрал, че скалите, които изграждат планините, някога са били потопени в морето и след това са били повдигнати от тектонични сили. Също така в своите бележки художникът признава ерозивната сила на водата. Любопитно е, че всички тези идеи всъщност изпревариха европейската научна общност с почти два века.

Новините от днес и със задна дата