понеделник, 26 декември 2022 г.

Дерайлира вагон от бързия влак Бургас - София

 Преустановено е движението на влакове в междугарието Зверино - Елисейна заради дерайлирал вагон от товарна композиция 

Рано тази сутрин на гара София е станал инцидент с бързия влак от Бургас за София - дерайлира трети вагон със задна талига, който бута стълб и прекъсва напрежението в контактната мрежа на гарата. Няма пострадали пътници, съобщиха от пресцентъра на ДП Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Инцидедентът е станал в 05.40 ч. днес. Води се разследване, което ще установи причините, довели до инцидента.

Създадена е организация по превозването на всички пътници по други направления.

"Тъй като влакът влиза с малка скорост, той е спрял и много бързо. Щетите не са големи, не са значителни. Има повредена жп стрелка и стълб на контактната мрежа",  каза пред БНР инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Движението е ограничено, не е спряно напълно, но на практика има забавяния, които се отразяват на графика, уточни експертът.

Относно другия жп инцидент  - с цистерните с амоняк край Пирот, Скробански потвърди, че става дума за около 20 вагона амоняк. Цистерните са на чужди жп администрации, наети от български превозвач, каза той.

Цистерните са пробити, изтича амоняк. В града е обявено бедствено положение. Местната управа е забранила на хората да напускат домовете си. Спряна е магистралата от Сърбия за България, посочи още Бойчо Скробански.

Причините за инцидента могат да бъдат различни - или в подвижния състав, или в жп инфраструктурата, отбеляза експертът.

След като се спрат течовете на амоняк, ще се сдобием с повече информация, допълни инж. Скробански в предаването "Преди всички".

"Спасителните екипи и екипите за бързи действия трябва бързо да се намесят, за да може всички течове да бъдат спрени, съставът да бъде изтеглен, да се започнат огледите с цел установяване на причините."

Изпарението на този газ е много силно. Човек може да загуби съзнание за много кратък период вдишване, уточни Бойчо Скробански.

 

Новините от днес и със задна дата