сряда, 7 декември 2022 г.

56 задържани и над 150 проверени обекта в акция "Бяло" / видео

  

От 0.00 часа тази нощ с моя заповед стартира специализирана полицейска операция за наркотици. Към момента имаме задържани 56 лица, в операцията участват над 3000 служители на полицията, жандармерията и служители на "Гранична полиция". Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров, който даде брифинг в Министерския съвет заедно със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Проверяват се над 150 обекта, като до момента са установени престъпления за притежание, разпространение на наркотични вещества или управление на моторни превозни средства под въздействието на такива. Операцията ще продължи и в следващите дни, информира Тодоров.

Той допълни, че се проверяват всякакви видове обекти - търговски обекти, частни адреси, заведения, от целия спектър, където има данни, че може да има наркотични вещества, допълва БТА.

"Прокуратурата от месеци по мое нареждане извършва анализ на досъдебни производства, свързани с разпространение на наркотици - с приоритет разпространение на наркотични вещества около училищата - с оглед активизиране на работата по тези дела и постигане на резултати, каквито българските граждани очакват", съобщи междувременно на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

"В продължение на повече от месец освен тази организация се създава и координация по места със структурите на МВР за постигане на реални резултати в противодействието на разпространението на наркотични вещества", заяви Гешев.

Главният прокурор обясни, че вчера е дал разпореждане за активизиране по досъдебните производства и преминаване към действия за привличане на наказателна отговорност лица, за които са събрани доказателства.

"В прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването по случаи, които бих нарекъл нови и които ще разкрие и констатира МВР в днешния ден в съответствие със своите правомощия. Освен това, приоритетно и в координация с МВР активно се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотици по дела както от МВР, така и от следователи", каза Гешев.

По думите му в рамките на следващите новини прокуратурата ще представи резултатите от акцията днес.

"Дали някой представител на институция харесва или не този, който стои начело на дадена институция, не интересува българските граждани. Основната цел е взаимодействие на институциите за покриване на очакванията на гражданите - противодействие на престъпността и защита на сигурността и на нашите деца", добави главният прокурор.

Новините от днес и със задна дата