сряда, 7 декември 2022 г.

Спасиха дете в Бургас, живяло 14 дни със заседнал зъб между трахеята и десния бронх

 

Лекари от Клиниката по УНГ болести в Университетската болница в Бургас спасиха живота на 11-годишно момче със заседнал зъб между трахеята и десния бронх, съобщиха от лечебното заведение.

Случаят е много рядък, тъй като детето е живяло така близо две седмици. След извършената спешна и трудна интервенция, момчето е прекарало два дни в реанимация, но вече е извън опасност и се възстановява.

Момчето е аспирирало зъба по време на сън.

"Легна си с разклатен зъб, на сутринта зъбът го нямаше. Закашля се, решихме, че го е глътнал и ще излезе по естествен път. Ходеше на училище, на плуване, в началото не показа, че има някакъв проблем", разказа майката на момчето Елка Далчева.

След известно време синът й започва да вдига температура, лекуван е с антибиотици, но температурата продължава. Личният лекар назначава рентгеново изследване и на снимката се вижда зъбът. От него се е развила инфекция на дихателните пътища, което обяснява повишената температура. Момчето е прието по спешност, операцията е извършена почти веднага от УНГ-специалистите доц. д-р Даниел Петков, д-р Ивайло Илиев и анестезиолога д-р Антон Григоров.

 

"Трябваше да се действа бързо, защото имаше реален риск от фатален край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да доведе до невъзможност да си поеме въздух", обясни д-р Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ болести. 

Операцията поставя на голямо изпитание целият екип. Дори специален инструмент трудно захваща хлъзгавия зъб. Още повече, че това се случва през тръбата, с която детето е интубирано и тя трябва да се извади и постави наново няколко пъти.

Престоят в реанимация пък се налага, тъй като при инервенцията се травмират трахеята, гласните връзки и дихателните пътища. Впоследствие от травматичните увреди се развива и пневмония, която вече е овладяна.

"Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ-Бургас, които спасиха сина ми. Имаме прекрасни специалисти, които за съжаление работят при трудни условия. Нямам думи да им благодаря, а на всички бургазлии искам да кажа, че трябва да ценим факта, че имаме къде да получим адекватна спешна и животоспасяваща помощ", допълни Елка Далчева.

Новините от днес и със задна дата