петък, 4 ноември 2022 г.

Пожарникар сред пътниците пръв натиснал ръчната спирачка на горящия влак и спасил хората

  

                                                Снимка: БТА

Приключи гасенето на влака, който се запали вчера вечерта в района на Каспичан. Все още се изясняват причините за пожара.

Първоначалният оглед на пожарникарите показа, че в първия вагон няма жертви или пострадали хора. Всичките, около 50 пътници, които са пътували по направлението от София към Варна, са евакуирани и в добро състояние, потвърдиха от пътническата компания. 

При разкачване на локомотива от първи вагон един от машинистите е получил лека травма на ръката, съобщи БДЖ. Той се е наранил при опита да откачи локомотива от първия вагон.

Междувременно стана ясно, че пожарникар от Варна, пътуващ във влака, е реагирал пръв, като е натиснал ръчната спирачка и така евакуацията на хората е започнала веднага, съобщи директорът на шуменската пожарна Иван Иванов по бТВ. Адекватната реакция на огнебореца е предотвратила жертви.

Електричеството на контактната мрежа на мястото на инцидента е изключено, за да се предотврати повторно запалване.

Пътниците бяха транспортирани до гара Каспичан, а оттам ще бъдат откарани към Варна.

Днес се очаква на мястото на инцидента да бъде направен втори оглед. На него ще присъстват и експерти на железопътната компания, за да могат да преценят какви са причините за пожара.

По информация на БДЖ инцидентът е възникнал около 19:40 ч. - регистрирано е запалване между втори и трети вагон на бързия влак № 2613 от София за Варна.

Огънят е забелязан от превозните служители малко след гара Каспичан, които са реагирали своевременно, като пътниците са евакуирани от влака и е подаден сигнал на тел. 112.

Екипи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се включиха в помощ на хората на място.

Беше създадена организация за превозване на пътниците от засегнатия влак, като е била осигурена вода и храна.

Новините от днес и със задна дата