понеделник, 28 ноември 2022 г.

Европол разби суперкартел, държал 1/3 от търговията с кокаин в Европа / видео

  

Разбита е мащабна европейска мрежа за трафик на кокаин, задържани са 49 заподозрени в различни страни, съобщи Европол, предаде АФП.

"Наркобосове, смятани от Европол за ценни мишени, са създали суперкартел, който контролирал около една трета от търговията с кокаин в Европа", се посочва в съобщение на полицейската агенция.

В Холандия са задържани 14 души, в Испания - 13, Франция - 6, а в Белгия - 10. Властите на ОАЕ са арестували шест "ценни мишени" в Дубай - двама холандски, двама испански и двама френски заподозрени. Обиските и арестите са станали между 8 и 19 ноември.

Арестите са кулминация на паралелни разследвания в Испания, Франция, Белгия, Нидерландия и ОАЕ с участието на американската Агенция за борба с наркотиците.

Заподозрените са изправени пред обвинения в трафик на наркотици в големи размери и пране на пари.

"Мащабът на вноса на кокаин в Европа под контрола и командването на заподозрените беше огромен и над 30 тона наркотици бяха конфискувани от органите на реда в хода на разследванията", съобщава Европол.

Една от арестуваните в Дубай " ценни мишени" е 37-годишен холандски мароканец, издирван от властите в Ротердам за трафик на хиляди килограми кокаин в Холандия през 2020 г. и 2021 г., съобщи холандската полиция. Той е обвинен и в участие в престъпна организация, пране на пари, корупция и незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Другият холандски арест в Дубай е на 40-годишен холандски босненец. Холандската полиция го подозира в трафик на най-малко 1800 килограма кокаин от Южна Америка в Холандия, 739,5 килограма кокаин от Южна Африка в Холандия и внос на 8000 килограма суровини за производство на амфетамин.

Холандия поиска екстрадицията на двамата заподозрени от ОАЕ.

"Тази координирана репресия изпраща силно послание към престъпниците, търсещи убежище от правоприлагащите органи", каза Европол.

Офицери за връзка от над 50 държави, включително ОАЕ, работят заедно в Европол за спиране на трафика на наркотици.

"Този ​​уникален подход към международното полицейско сътрудничество позиционира Европол като мястото, където се появява решаваща разузнавателна информация с правоприлагащите органи от страни по целия свят, работещи рамо до рамо, за да се борят с най-опасните престъпни мрежи."

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата