понеделник, 17 октомври 2022 г.

След "Цар Борис III": Скопие задвижи забраната за “спорни имена“ на партии и сдружения

  

                               Снимка: Фондация Българска Памет

Без "против" и "въздържал" се парламентът на Република Северна Македония прие промените в Закона за сдруженията и фондациите, предложени от опозицията, и Закона за политическите партии, предложен от управляващата СДСМ, да бъдат приети по съкратена процедура.

Променените текстове в двата закона са почти идентични и се отнасят до имената на сдруженията и партиите.

"През последните седем месеца станахме свидетели на откриването на т.нар. културни клубове, кръстени на противоречиви личности, нацисти и фашисти. Този закон трябва да сложи край на откриването на подобни сдружения и фондации. С измененията се предлага да бъдат изключени от възможните наименования на сдруженията имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и инициалите на лица, които по какъвто и да било признак, начин или форма в миналото са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх", обясни съдържанието на промените една от вносителките на измененията в Закона за сдруженията и фондациите и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи.

Според предложения текст организациите, сдруженията, фондациите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите имена, цели и дейности съгласно посочените разпоредби, в противен случай ще бъдат заличени от Централния регистър, за което взема решение министъра на правосъдието.

Отново без нито един "против" и "въздържал се" парламентът подкрепи по съкратената процедура да бъде приет и внесеният днес проектозакон за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, предложен от народни представители от управляващата партия СДСМ.

"В тези условия на провокации, които предизвикват крайно негативни чувства у гражданите, предлагаме законът да се приеме по съкратена процедура. Ние не сме против сдружаването на гражданите, но трябва да защитим основите на нашата държава, които са антифашистките ценности. Предлагаме в своите програми политическите партии да не си позволяват подбуждане на омраза, етническа или друга нетърпимост, разпространяване на фашизъм, нацизъм", каза координаторът на СДСМ Йован Митрески, обяснявайки предложението.

Днешното заседание на парламента започна с няколко часа закъснение, като обяснението беше технически проблем в системата, и беше спряно след като бе приет дневния ред. Продължението му е насрочено за утре.

Внесените промените в законите за сдруженията и политическите партии са в отговор на откриването на български клуб в Охрид "Цар Борис III", в който Скопие видя провокация. Срещу откриването на българския клуб имаше протест, а по-късно табелата му бе разбита.

И София, и Скопие осъдиха посегателството, но публичният говор по темата за България в Северна Македония отново се завъртя около "фашисти". А за промени в Закона за сдруженията и фондациите се обявиха и управляващите. Бе създадена и специална консултативна комисия, която да дава становище за имената на сдруженията и фондациите.

Въпреки че България се съгласи Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз, но под условия, отношенията между София и Скопие не се нормализираха през последните месеци. Силно напрежение имаше и около футболната среща между двете държави в Скопие. Преди това напрежение и вандалски прояви имаше и срещу българския културен клуб "Ванче Михайлов" в Битоля.

Новините от днес и със задна дата