вторник, 11 октомври 2022 г.

Тийнейджърка изгори забрадката си и изчезна в Иран, намериха я мъртва

  

Видеоклипове, публикувани в интернет, показват как иранска тийнейджърка протестира часове преди смъртта си, съобщи майка ѝ пред Би Би Си Persian. На видеото се вижда се как 16-годишната Ника Шакарами стои на контейнер за боклук и изгаря забрадката си в Техеран на 20 септември, докато други скандират лозунги срещу Ислямската република.

По-късно тя изчезва, след като казва на приятел, че е преследвана от полицията.

Майката на момичето отрича Ника да е била на видеозаписа от охранителните камери, публикуван от властите в подкрепа на твърдението им, че смъртта ѝ не е свързана с протестите през този ден.

Насрин Шакарами обвини силите за сигурност, че са убили дъщеря ѝ, но официални лица заявиха, че тя е починала, след като е била хвърлена от строяща се сграда, вероятно от работници.

Миналата седмица иранската държавна телевизия излъчи размазани кадри, на които се вижда как тийнейджърка или жена, която тя идентифицира като Ника, върви по алея и влиза в сграда през врата.

В понеделник обаче Шакарами заяви пред BBC Persian, че лицето във видеото не е нейната дъщеря. Друг източник, близък до семейството, също каза, че походката на лицето на записа не е като на Ника.

Шакарами твърди също, че сестра ѝ Аташ и брат й Мохсен са били принудени да направят фалшиви изявления за смъртта на Ника, докато са били в ареста."Заплашвали са да задържат четиригодишното дете на брат ми", казва тя.

Миналата сряда вечерта Мохсен е показан по телевизията да говори срещу настоящите протести, докато някой извън камерата сякаш му шепне: "Кажи го, мръснико!" Междувременно Аташ е казала, че Ника "е била убита, като е бутната от сграда". Двамата са освободени след направените изявления.

Семейството на Ника заяви, че е открило тялото ѝ в моргата 10 дни след изчезването ѝ и че служителите са им позволили да видят лицето ѝ само за няколко секунди, за да я идентифицират. Аташ е казала също така, че Революционната гвардия е казала, че Ника е била под техен надзор в продължение на пет дни, след което е била предадена на затворническите власти.

Майката на Ника твърди, че дъщеря ѝ е изчезнала часове след като е участвала в протеста, заснет във видеоклипове, които се появиха в социалните медии през последните дни.

На един от видеозаписите се вижда как момиче, облечено в черно, стои на контейнер за боклук на улица и размахва горяща забрадка. Тълпата около нея се чува да скандира "смърт на диктатора" - има се предвид върховният лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Друг видеоклип показва същата сцена в друг че Революционната гвардия е казала, че Ника е била под техен надзор в ракурс.

"Подобно на Ника, аз съм против задължителния хиджаб още от детството си. Но моето поколение не беше достатъчно смело, за да протестира", казва Шакарами пред BBC Persian. "Хората на моята възраст приеха години на потискане, сплашване и унижение, но дъщеря ми протестира и имаше пълното право да го направи", допълва тя.

"Поколението Z" - определяно като родените между 1997 г. и 2012 г. - е в челните редици на протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, задържана от нравствената полиция за предполагаемо нарушаване на строгия закон за хиджаба на Ислямската република, припомня изданието.

Ника не е единствената млада протестираща жена, убита по време на размириците.

Семейството на 22-годишната Хадис Наджафи заяви, че тя е била застреляна от силите за сигурност по време на протест в град Карадж, западно от Техеран, на 21 септември.

Според Амнести Интернешънъл друго 16-годишно момиче, Сарина Есмаилзадех, е починало, след като е било жестоко ударено по главата с бухалки от силите за сигурност по време на протестите в Карадж на 23 септември.

В понеделник Иранското дружество за защита на правата на детето съобщи, че по време на протестите са били убити общо 28 деца. Според дружеството много други деца са били арестувани и са държани в центрове за задържане, съобщава BBC Persian.

Новините от днес и със задна дата