вторник, 11 октомври 2022 г.

Украйна е обявила за издирване Медведев, Захарова и други свързани с Путин политици

 СБУ объявила в розыск Медведева, Шойгу, Золотова и других прислужников  путинского режима | Новости Одессы

Украинската служба за сигурност ССУ е обявила за издирване бившия президент на Русия Дмитрий Медведев, като го е включила в списък с издирвани лица, съставен преди повече от половин година, съобщиха световните агенции. В списъка са включени и много други членове на руския политически елит, предаде БТА.

Според публикуваната заповед Медведев е обвинен в посегателство срещу границите и суверенитета на Украйна.

Съгласно чл. 110, от украинския Наказателен кодекс за подобни провинения може да бъде наложена присъда до 15 години лишаване от свобода или доживотен затвор, отбелязва агенция УНИАН.

Не е ясно защо Украйна не е публикувала списъка по-рано или защо е решила да го публикува сега, отбелязва Ройтерс.

Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за национална сигурност на Русия, на 9 октомври на практика обяви, че Русия ще нанесе ответни удари заради експлозията на Кримския мост, припомня ДПА. Той нарече експлозията терористична атака, на която Русия ще отговори с "унищожаване на терористите". След вчерашните тежки ракетни атаки срещу Киев и други големи украински градове той заяви, че това е само началото. Украинската държава в сегашния си вид е постоянна заплаха за Русия, затова политическото ръководство на съседната държава трябва да бъде напълно елиминирано, подчерта Медведев. 

Освен Медведев в списъка са и повечето от членовете на руския Съвет за сигурност.

Включени са и други членове на руския политически елит, като министърът на отбраната Сергей Шойгу, председателите на двете камари на руския парламент Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко, Николай Патрушев, секретарят на Съвета за сигурност, както и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Службата за сигурност на Украйна потвърждава, че Дмитрий Медведев,

заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент на държавата агресор, е обявен за издирване", се казва в съобщението на ССУ и се уточнява, че това се е случило "през март 2022 г., в началото на пълномащабната агресия на Русия".

Медведев беше смятан за почти умерен по време на президентския си мандат от 2008 до 2012 г.,

когато размени поста си с Владимир Путин, който стана министър-председател, припомня Ройтерс. През последните години обаче бившият президент направи някои от най-твърдолинейните изказвания за Украйна./Източник: БТА

Новините от днес и със задна дата