събота, 8 октомври 2022 г.

Украинските власти откриха масов гроб в Лиман

  

                                               Снимка: БТА/АР

Украинските власти откриха масов гроб в наскоро освободения източен град Лиман и не е ясно колко тела има в него, заяви в публикация в интернет управителят на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс и БТА.

В отделно съобщение агенция Укринформ цитира високопоставен полицейски представител, според когото в гроба има 180 тела. Украинските войски си върнаха от Русия контрола над намиращия се в Донецка област Лиман миналата събота.

Украинските власти редовно обвиняват руските сили в извършване на зверства в окупираните територии, обвинение, което Москва отрича.

Миналия месец от гроб в североизточния град Изюм бяха ексхумирани телата на 436 души, след като градът беше освободен. Повечето изглежда са починали от насилствена смърт, казаха местни официални лица.

Кириленко, управителят на Донецка област, написа в социалната мрежа Телеграм, че властите в Лиман са открили "масов гроб, където, според местна информация, може да има както войници, така и цивилни. Точният брой тепърва предстои да бъде уточнен".

По думите му е открито и второ гробище с 200 гроба с тела на цивилни. От изказването му не става ясно кога и как са умрели.

Новините от днес и със задна дата