четвъртък, 6 октомври 2022 г.

Бедите за руския окупатор се увеличават на фона на офанзивата на Украйна

  

Дори след като Кремъл реши да погълне части от Украйна при рязкото изостряне на военните действия, руската армия претърпя нови поражения, които откроиха много големите ѝ проблеми на бойното поле и породиха разногласия по върховете на руското правителство, пише в свой анализ Асошиейтед прес. Ето още какво гласи той:

Неуспехите силно накърниха имиджа на руската армия и увеличиха напрежението около зле планираната мобилизация. Те също така подхраниха борбата между кръговете в Кремъл и руският президент Владимир Путин е все по-притиснат в ъгъла.

Ето един поглед към последните руски загуби, някои от причините за тях и възможните последици.

Поредица от поражения в североизточната и южната част на Украйна

Разчитайки на оръжия, доставяни от Запада, след успехите си от миналия месец в североизточната част на Харковска област Украйна навлезе по-дълбоко в окупираните райони и принуди руските войски да се изтеглят от град Лиман, ключов логистичен център.

Украинската армия също така предприе широка контраофанзива в южната част на страната, превземайки редица села на западния бряг на река Днепър и напредва към град Херсон.

Украинските успехи в района на Херсон последваха безмилостните удари по двата основни транспортни коридора през Днепър, които ги направиха неизползваеми и принудиха руските войски на западния бряг на Днепър да разчитат единствено на понтонни мостове, които също бяха многократно поразявани от украинците.

Филипс П. О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс", прогнозира, че ще има още руски неуспехи в Херсонска област и отбеляза, че е "трудно да стабилизираш една фронтова линия, когато логистиката ти е изчерпана, войските ти са изтощени, а противникът ти е много, много по-умен".

Притиснати до широка река и много затруднени със снабдяването, руските войски ги очаква поражение, което може да създаде предпоставки за потенциален украински натиск за възстановяване на контрола над Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г.

Недостиг на военни ресурси и проблеми в командването

Военни репортери и блогъри, които отразяват действията на руските войски в Украйна, обрисуват мрачна картина на зле оборудвани и лошо организирани сили под некомпетентно командване.

Войната продължава вече осми месец и руските военни имат от остър недостиг на личен състав, липса на координация между частите и нестабилни линии за доставки.

Много руски части имат и нисък боен дух, което рязко контрастира с добре мотивираните украински сили.

За разлика от украинските военни, които разчитат на разузнавателни данни, предоставяни им от САЩ и съюзниците от НАТО, за да избират цели и нанасят удари по тях, руската армия страда от лошо разузнаване.

Когато руското разузнаване засече украинска цел, армията започва дълъг процес на получаване на разрешение за нанасяне на удар по нея, който често се проточва, докато целта изчезне.

Руските военни кореспонденти специално обръщат внимание на недостига на безпилотни самолети и отбелязват, че доставените от Иран дронове не се използват максимално ефективно заради лошия подбор на целите.

Кремъл мобилизира още войници, анексира територии

Руският президент Владимир Путин реагира на украинската контраофанзива, като разпореди частична военна мобилизация, която има за цел да събере поне 300 000 резервисти, които да подсилят силите по протежение на 1000-километровата фронтова линия в Украйна.

В началото на инвазията Украйна обяви обща мобилизация с цел формиране на армия от 1 млн. души. До този момент Русия се опитваше да спечели войната с намаляващ контингент от доброволци. Според САЩ при нахлуването руските войски са били с численост от 200 000 души, а според някои западни оценки руските загуби вече се измерват с 80 000 убити, ранени и пленени.

Докато ястребите в Москва приветстваха мобилизацията, макар според тях тя да е закъсняла, стотици хиляди руснаци бягат в чужбина, за да не влязат в армията, а в цялата страна избухнаха протести, което изправи Кремъл пред нови предизвикателства.

Новобранци публикуваха снимки, на които се вижда, че са принудени да спят на пода или дори на открито. Някои от тях съобщават, че им е зачислено ръждясало оръжие и им е казано сами да си купят медицински комплекти и други основни неща. В знак на мълчаливо признание на проблемите с доставките Путин уволни заместник-министъра на отбраната, отговарящ за военната логистика.

Мобилизацията не предлага бързо решение на военните проблеми на Русия. Ще са необходими месеци, за да могат новобранците да се обучат и да сформират боеспособни части.

След това Путин увеличи залога, като внезапно анексира окупираните региони на Украйна и изрази готовност да използва "всички налични средства", за да ги защити, което е пряка препратка към ядрения арсенал на Русия.

Разногласия по върховете

Безпрецедентен знак за борба по високите етажи на властта е фактът, че подкрепяният от Кремъл регионален лидер на Чечения Рамзан Кадиров отправи язвителни критики към висшите военни, обвинявайки ги в некомпетентност и непотизъм.

Кадиров обвини генерал-полковник Александър Лапин, че не е успял да осигури доставки и подкрепления за войските, което е довело до отстъплението им от Лиман. Той заяви, че генералът заслужава да бъде лишен от звание и изпратен на фронтовата линия като редник, за да "измие срама си с кръвта си".

Кадиров също така директно обвини най-високопоставения руски военен, генерал Валерий Герасимов, че прикрива грешките на Лапин - остра атака, която подхрани спекулациите, че чеченският лидер може да е сключил съюз с други ястреби от руския елит срещу висшето военно ръководство.

В остро изказване Кадиров също така призова Кремъл да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност срещу Украйна, за да обърне хода на войната - призив, който изглежда говори, че тази идея става все по-популярна сред кремълските ястреби.

В знак на продължаваща подкрепа за Кадиров Путин го повиши в генерал-полковник по случай рождения му ден - ход, който със сигурност ще разгневи висшето командване. И макар говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да определи изявлението на Кадиров като прекалено емоционално, той похвали ролята на чеченския лидер в боевете и доблестта на войниците му.

Друг признак за засилване на несъгласието по върховете е поведението на Евгений Пригожин, бизнесмена милионер, наричан "готвачът на Путин". Той се нахвърли върху губернатора на Санкт Петербург, обвинявайки го, че неспособността му да осигури помощ за частната военна компания на Пригожин "Вагнер" е равносилна на подкрепа за Украйна.

Някои други представители на руския елит бързо подкрепиха Кадиров и Пригожин, които все по-често изпъкват като водещи фигури на ястребите в Москва.

Генерал-лейтенантът в оставка Андрей Гурульов, висш член на долната камара на руския парламент, категорично подкрепи чеченския лидер, като заяви, че руското поражение в Лиман се корени в желанието на висшето ръководство да съобщава на Путин само добри новини. "Целият проблем е в пълните лъжи и положителните доклади", каза той.

 Асошиейтед прес, превод: Пламен Йотински, БТА

"Уолстрийт Джърнал": Русия изоставя повече тежко въоръжение в Украйна отколкото Западът доставя на Киев

 Пленени и изоставени руски танкове, гаубици и бойни машини - бързо почистени от тактическите знаци Z и маркирани с украински кръстове - се обръщат срещу бившите си собственици с напредването на украинската армия в източната част на Украйна, пише "Уолстрийт Джърнал".

Според военни бързият пробив на Украйна в Харковска област преди месец е довел до това, че стотици руски бронирани машини са попаднали в ръцете на Киев, тъй като руската армия е изоставила тежките си оръжия и складове с припаси при неорганизираното отстъпление.

Част от руската техника е готова за незабавна употреба, докато други се ремонтират, за да се върнат на фронта. Танкове, превозни средства и оръдия, които са твърде повредени, за да бъдат спасени, се разглобяват за резервни части. Изключително важно е, че Русия е оставила и големи количества артилерийски снаряди по съветски стандарт, които почти са свършили в Украйна.

Всичко това помага за захранването на украинските сили, които си връщат части от източната част на Донецка област, включително град Лиман, и се придвижват още по на изток към близкия Луганск. През последния месец Киев си върна повече от 4000 кв. км земя в източната част на страната, в допълнение към напредъка на юг, припомня "Уолстрийт Джърнал".

Един от украинските батальони, "Карпатски сич", е завзел 10 модерни танка Т-80 и пет 152-мм самоходни гаубици 2С5 "Гиацинт", след като е влязъл в град Изюм миналия месец, заяви заместник-началник щаба му Руслан Андрийко.

"Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да правим с тях", каза той. "Започнахме като пехотен батальон, а сега сякаш се превръщаме в механизиран батальон".

Началник щаба на украински артилерийски батальон на Харковския фронт заяви, че подразделението му вече оперира с четири наскоро пленени руски 152-мм самоходни гаубици 2С19 Мста, наред с оръдията американско производство, и вече разполага с изобилие от боеприпаси съветски калибър.

"Руснаците вече нямат предимство в огневата мощ. Преди да започнем офанзивата, разбихме всичките им артилерийски части, а след това започнахме да се придвижваме напред толкова бързо, че те дори нямаха време да заредят резервоарите си с гориво и да изтеглят танковете си. Просто избягаха и оставиха всичко", казва офицерът.

В съчетание с оръжията, взети по време на отстъплението на Русия от Киев и други части на Северна Украйна през април, тези скорошни придобивки превърнаха Москва в най-големия доставчик на тежки оръжия за Украйна - те са много повече от тези, които САЩ или други съюзници доставят на Киев, твърдят анализатори на разузнавателни данни от открити източници. Оръжията, предоставяни от Запада, обаче обикновено са по-модерни и прецизни.

Украйна е заловила 460 руски основни бойни танка, 92 самоходни гаубици, 448 бойни машини на пехотата, 195 бронирани бойни машини и 44 многоцелеви ракетни системи, според снимкови доказателства, събрани от социалните медии и новинарски съобщения от Oryx, консултантска фирма за разузнаване. Реалният брой вероятно е по-висок, тъй като не всяка заловена част от въоръжението се заснема.

Не всички оръжия са най-съвременни. "Това, което заловят, е смесица от модерно оборудване, което могат да използват доста ефективно, и такова, чието мястото е в музеите", казва Якуб Яновски, който съставя сводките на загубите на оръжия в Oryx.

Русия също е завзела украински оръжия, най-вече в първите дни на войната, когато превзе големи части от страната. Според преброяването на Oryx от февруари насам Русия е пленила 109 украински танка, 15 самоходни оръдия и 63 бойни машини на пехотата.

При Изюм Украйна е намерила изоставена по-модерна руска бронетехника, като танкове Т-90 и бойни машини на пехотата БТР-82 с автоматично оръдие. Командирът на 92-ра украинска бригада, която играе важна роля на Харковския фронт, беше заснет тази седмица да се вози в Т-90, който не е бил на въоръжение в украинската армия преди войната.

Западните съюзници не са изпращали на Украйна танкове, произведени в Западна Европа. Но Киев е получил около 230 модернизирани танка Т-72 от Полша и още няколко десетки от Чешката република. Американската и европейската помощ се фокусира върху предоставянето на Украйна на прецизна артилерия по стандартите на НАТО, като произведените в САЩ M777 и Paladin, германските гаубици Panzerhaubitze 2000 и полските Krab, както и ракетните системи HIMARS. Тези оръжия позволиха на Киев да удържи фронта, след като през май започнаха да свършват артилерийските снаряди от съветски калибър.

Опитът на Украйна да се научи да работи с различни оръжейни системи за сравнително кратко време улесни пренасочването на наскоро придобитите руски оръжия, казва полковник Серхий Череватски от украинското оперативно командване "Изток".

"Те са от съветската военна промишленост, която е лесна за разбиране за нас", каза той. "Ако нашите хора са успели да се научат да използват Panzerhaubitze, Krab и американските Paladin, изобщо не е проблем да овладеят руските системи, които са подобни на нашите."

Въпреки че украинските части често задържат по-малките пленени оръжия и боеприпаси, големите оръжия като танкове и артилерия обикновено се преразпределят от военното логистично командване, казва Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната. "Но дори и тогава те обикновено остават в един и същи район, което е справедливо", добавя той.

"Получаването на трофеите ни дава чувство на гордост и повдига бойния дух на всички", каза командир, който използва трофеен руски автомат в неотдавнашна битка, по време на която батальонът превзема село в Донецка област, пише още "Уолстрийт Джърнал".

Както съобщи Би Би Си в началото на септември, от началото на войната Украйна е получила оръжия на стойност около 15 милиарда долара от западните страни. Най-големите доставчици са САЩ (8,79 млрд.), Полша (1,83 млрд.), Обединеното кралство (1,36 млрд.) и Канада (950 млн.).

Новините от днес и със задна дата