понеделник, 10 октомври 2022 г.

Дронове камикадзе са излетели от Беларус към Украйна, ракетни удари в цялата страна

  

10 дрона камикадзе излетяха от Беларус и пресякоха границата с Украйна във Волинска област. Това съобщи губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в Телеграм. Същевременно от пресслужбата на беларуския президент Александър Лукашенко казаха, че той провежда среща с военни.

Продължават ракетните удари на територията на цяла Украйна, като нови три взрива избухнаха в столицата Киев. По последни данни на Държавната служба за извънредни ситуации най-малко 8 души са загинали, а над 25 са ранени. 

"Те се опитват да ни унищожат и да ни заличат от лицето на Земята... да унищожат нашите хора, които спят у дома си в (град) Запорожие. Да убият хората, които отиват на работа в Днепър и Киев. Сирените за въздушна тревога не стихват в цяла Украйна. Има ракетни удари. За съжаление има убити и ранени", написа украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм. 

"Имаме работа с терористи. Десетки ракети, ирански дронове камикадзе. Те имат две цели. Енергийни съоръжения - в цялата страна. Киевска област и Хмелницка област, Лвов и Днепър, Виница, Франковска област, Запорожие, Сумска област, Харковска област, Житомирска област, Кировоградска област, на юг. Искат паника и хаос, искат да разрушат нашата енергийна система. Втората цел са хората. Това време и тези цели бяха специално избрани, за да причинят възможно най-много щети", добави Зеленски.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний допълни, че до момента са изстреляни 75 ракети към страната, като 41 от тях са били свалени от противовъздушната отбрана.

"Въоръжените сили правят всичко възможно, за да защитят гражданите. Но атаката продължава. Призовавам всички да се укрият", допълни Залужний.

Спасителни екипи работят в украинската столица, като призоваха за информационна тишина.

"Моля гражданите да не публикуват снимки и видеа от местата, поразени от ракетните удари и да се отправят към убежищата", написаха от Службата за извънредни ситуации в социалните мрежи.

Експлозии са избухнали и в Одеса, а властите предупредиха, че са изстреляни ракети "Калибър" от Черно море. Противовъздушната отбрана в Одеска област е свалила няколко дрона, а украинските медии предупреждават, че много ирански безпилотни апарати летят от Крим към Одеса.

Метровлаковете в Харков и Киев са спрени, стотици граждани са слезли в метростанциите, за да потърсят убежище от бомбардировките. Мощни експлозии спряха електричеството и мобилните комуникации в Лвов. Движението на влаковете в Западна Украйна е блокирано заради повреди в контактната мрежа.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че днешните ракетни удари в Украйна са показали, че президентът на Русия Владимир Путин "е терорист, който води разговора с ракети".

"Множество руски ракетни удари в цяла Украйна. Единствената тактика на Путин е терорът срещу мирни украински градове, но той няма да пречупи Украйна. Това е и неговият отговор на всички умиротворители, които искат да говорят с него за мир: Путин е терорист, който води разговора с ракети", написа Кулеба в Twitter.

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов пък заяви, че подобни атаки е трябвало да се предприемат всеки ден от началото на военната операция в Украйна.

"От първия ден казах, че ако такива действия за унищожаване на инфраструктурата на врага се предприемат ежедневно, тогава щяхме да приключим всичко през май и режимът в Киев щеше да бъде победен. Надявам се, че сега темпът на операцията няма да се забави ", добави Аксьонов.

Новините от днес и със задна дата