сряда, 19 октомври 2022 г.

Парламентът започва работа с небивал прецедент в парламентарната ни история

  

                 Снимки в колаж: "Булфото"

Четирите кандидатури за парламентарен председател поставиха своеобразен рекорд в парламентарната ни история. Четирима кандидати за председателския пост на Народното събрание само по себе си е прецедент, потвърждава пред Dir.bg и бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков.

Математиката при разпределението на силите преди вота за първия между равните

Росен Желязков от ГЕРБ ще разчита твърдо на 67-те гласа на своите от ПГ, както и на тези на "Български възход", които дават своите 12 "за" за номинацията на първата по големина парламентарна група.

Никола Минчев ще очаква подкрепата на съпартийците си от "Продължаваме промяната", както и на довчерашния коалиционен партньор "Демократична България". Математиката сочи, че дотук първият води с потенциални 79 гласа срещу 73 от довчерашните управляващи.

БСП има своята номинация в лицето на вечния зам.-председател на НС Кристиан Вигенин. "Възраждане" също излизат със своя кандидатура и тя е на зам.-председателя Петър Петров. Техните кандидати обаче разполагат с много малко гласове - съответно по 25 и 27, а не се очаква някоя от останалите ПГ да заложи на тях.

Изглежда, че ключът от четирибоя ще се окаже в ръцете на ДПС, които все още мълчат накъде ще наклонят везните с техните 36 гласа. Логично е да се очаква, че като последователна в действията си формация ще заложат на традицията първият по брой депутати да има правото да излъчи председателя на НС.

Такава е парламентарната традиция и практика извън математиката. Всички останали партии в НС излъчват зам.-председатели и по този въпрос противопоставяне на политическа основа няма в годините назад.

Проф. Огнян Герджиков: Прецедент от новата ера насам!

Традициите обаче очевидно са за това и да се нарушават, както се случи за първи път. Такова роене на партийните предпочитания предполага труден избор, който хипотетично може и да не приключи в първия ден от летописа на 48-ия парламент. А докато не бъде избран председател на Народното събрание, то не може да започне работа по същество.

"За първи път се случва да има толкова много издигнати кандидатури. Това е просто нещо абсурдно! Аз не знам как им е дошло наум да издигат председател, едва ли не, всяка парламентарна група", беше първата реакция на юриста с дълъг парламентарен стаж.

"Никога не е имало такова нещо. Аз поне не знам - от новата ера насам, не знам такъв случай", коментира Огнян Герджиков и напомня, че това не се случвало в цялата ни парламентарна история.

"Неписано правило е, че най-голямата парламентарна група излъчва кандидат и се гласува", припомня юристът.

        Гласува се, докато се избере председател на НС - ако трябва и на следващия ден

"Гласува се, докато се избере", напомня проф. Герджиков. А ако не успеят да излъчат пръв между равни, народните избраници продължават с процедурата на следващия ден. "На следващия ден продължават и ако се окаже невъзможно да се избере, ще станем прецедент в световната история - да не можем да си изберем председател на парламента", констатира професорът.

"Не е предвидено нещо специално нито в Конституцията, нито в Правилника на НС какво да се случи, но трябва да се избере председател и да се изчерпят технически всички възможности", допълва още проф. Герджиков по процедурата.

Друг няма право да води заседанието - в случая Вежди Рашидов. Той може само да открие заседанието като наей-възрастен депутат. Не могат да изпълняват тези функции и заместник-председателите, ако бъдат избрани преди председателя. В този случай те нямат право да водят заседанията, както се случва обичайно след вече конституираното ръководство на парламента.

На какво му прилича това роене на кандидатури? "Това са политически игри, които не им правят чест", отговаря професорът.

И коментира какъв знак дава 48-ия парламент, още с избора на председател.

"Самият факт, че тръгва по такъв необичаен начин - ако така смятат да продължават, не знам какво да кажа. Че ще стигнем до избори пак - да, но не ми се иска да е скоро, защото не е добре. Този парламент трябва да свърши няколко много важни задачи. И ако не ги свърши, да вземем да се закриваме като държава", коментира проф. Огнян Герджиков.

Новините от днес и със задна дата