петък, 14 октомври 2022 г.

Той ще плати близо 1 милиард, защото отрича смъртта на 20 деца: Кой е Алекс Джоунс?

 Словото е свободно, но за лъжите трябва да си плащаш" - Webcafe.bg

 Aлекс Джоунс - идол на крайнодесните и почитателите на конспиративните теории, беше осъден да плати 965 млн. долара обезщетение. Присъдата е за разпространените от него неверни твърдения за престрелка в американско училище през 2012 година, при която загинаха 26 души.

Ищците за рекордния иск са роднини на жертвите, загинали в клането в училището "Санди Хук", припомня Deutsche Welle. 48-годишният водещ, публична фигура и основател на крайнодесния американски онлайн портал Infowars, който обяви фалит през април, от години твърди, че случилото се там е постановка, инсценирана с участието на актьори. Джоунс поддържаше тезата, че целта на "манипулацията" е въвеждането на по-строги закони за контрол върху оръжията. Още през 2018 г. Facebook, Apple, YouTube и Spotify премахнаха каналите на Джоунс и Infowars. 

През 2012 г. 20-годишен мъж застреля 20 деца и шестима учители в начално училище в Нютаун, Кънектикът. След това той се самоуби. Искът срещу водещия беше подаден от роднини на пет от децата и трима от учителите, които бяха убити, както и от агент на ФБР, участвал в операцията в училището.

Роднините на жертвите - заплашвани и тормозени

Родители, братя и сестри на жертвите със сълзи на очи свидетелстваха пред съда, че в продължение на години са били заплашвани и тормозени от хора, повярвали на лъжите на Джоунс. Според разказите им непознати хора са се появявали в домовете им, за да ги снимат, а в социалните медии ги заливали с обидни коментари.

Присъдената сума - 965 млн. щатски долара е сборът от обезщетенията за вреди, претърпени от общо 15 ищци. Процесът е вторият, по който Джоунс бе съден за лъжите си за "Санди Хук". Съд в Тексас постанови през август той да плати над 45 млн. долара обезщетение на родителите на 6-годишно момче, убито при стрелбата. Агентът на ФБР, участвал в операцията, получи 90 млн. долара обазщетение.

Почитател на Тръмп и любимец на конспираторите

Все още не е напълно ясно колко точно ще може да плати Алекс Джоунс. По време на процеса той заяви, че няма да успее да даде повече от 2 милиона щатски долара. Но икономист свидетелства пред съда в Тексас, че имуществото на Джоунс и компанията му, се оценява на 270 млн. долара.

Алекс Джоунс е влиятелен в средите на радикалната десница в Съединените щати. Той трупа богатство, докато разпространява теории на конспирацията. Има и многобройни последователи. Водещият е известен привърженик на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той пропагандираше и неговото невярно твърдение, че поражението му от Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. се дължи на изборни измами.

Роденият в Тексас водещ и създател на съдържание присъства и на протестите във Вашингтон на 6 януари 2021 г., когато радикални поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия.

Новините от днес и със задна дата