сряда, 28 септември 2022 г.

Майката на пребитото бебе описвана като "изключително грижовна". Съдът не повярва и я остави в ареста

  

                                       Снимка: БТА

 Районният съд в Пловдив наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на майката, обвинена в побой над 2-годишното си дете. Съдът намери, че има обосновано предположение, че именно Анка Михайлова, осиновителка на детето, е извършила престъплението, в което е обвинена, предаде БТА.

Тя бе арестувана на 24 септември, след като лекари от пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" сигнализират в полицията, че при тях е постъпило момиченце, за което има съмнение за домашно насилие. То е било в безсъзнание с множествено травматични увреждания - синини, с различна давност, следи от ухапвания, черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб. Към момента няма подобрение на състоянието му.

Тезата на обвиняемата донякъде се подкрепя от съседи, които сочат, че тя е викала за помощ и обяснила, че детето е паднало от леглото, коментира съдебният състав. Според магистратите това напълно противоречи с показанията на лекарите. Четирима медици, приели на 23 септември вечерта детето, са свидетелствали, че нараняванията по детето няма как да са от еднократно падане. По тялото му е имало множество стари травми. Офталмолог свидетелства за множество кръвоизливи в ретината, които според него няма как да са от падане.

Прокурорът по делото Атанас Илиев изтъкна, че заключенията на съдебната психиатрично-психологична експертиза сочи, че единственото, което е интересувало майката, е как органите на реда се отнасят с нея. Тя показала липса на емпатия и хуманност към детето. Представените от нея версии не съответстват помежду си и със здравословното състояние на детето, допълни Илиев.

Адвокатът на Михайлова - Снежана Почева, посочи, че свидетели описват майката като изключително грижовна, а проверките на социалните служби не са констатирали каквото и да е малтретиране. Почева допълни, че личният лекар на детето също е свидетелствал за загриженост и навременно водене на прегледи.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Новините от днес и със задна дата