сряда, 28 септември 2022 г.

Бивш командир на авиобаза Безмер е пилотът на разбилия се самолет СУ-25

  

Бившият командир на авиобаза Безмер полковник Пейо Дончев е пилотът, който пострада при инцидент с изтребител Су-25, съобщиха специализираният сайт Pan.bg и bTV, като се позовават на свои военни източници.

Около 14 часа днес, при тренировъчен полет, по време на кацане, по някаква причина полк. Дончев е загубил управление, вследствие на което катапултира и самолетът се разбива. Изтребителят е избухнал в пламъци и е изгорял напълно. 

Пилотът е в добро състояние, контактен е и преди около час е бил транспортиран със самолет във Военномедицинска академия в София, съобщи пред БТА военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев, който е на място заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Следствена група от Военно-окръжна прокуратура - Сливен извършва всички необходими следствени действия във връзка с инцидента, добави Христо Тинев. Прави се оглед на местопроизшествието, извършват се разпити на свидетели, изземване на цялата необходима документация.

Образувано е досъдебно производство във Военно-окръжна прокуратура - Сливен. Срокът на досъдебното производство е два месеца, но предвид тежкия индицент, вероятно разследването ще продължи повече време, каза полк. Тинев.

Полковник Пейо Дончев има изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация. Той е организирал и ръководил много учения с международно участие. Летецът е бил част и от командването на Военно-въздушните сили на България. 

През 2021 г. полк. Дончев поема поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО. В програмата влизат четири източноевропейски страни - България, Словения, Унгария и Хърватия. Тя бе създадена през декември 2019 г., като основната ѝ цел е да се улеснява обмяната на опит между отделните страни при изпълнение на авиационни задачи в интерес на силите за специални операции. 

Су-25 е едноместен щурмовик с два двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

Новините от днес и със задна дата