сряда, 21 септември 2022 г.

Протести, арести и бой по площадите в цяла Русия, задържаните са хиляди! Еднопосочните билети за напускане на Русия се изчерпаха за часове! ВИДЕО

 


Новината за частичната военна мобилизация в Русия предизвика протести в цялата страна. От Далечния Изток до Москва и Санкт Петербург хиляди руснаци излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от заповедта на президента Владимир Путин да се свикат резервистите.

Протестни акции бяха организирани в 38 града.

По-рано през деня държавният глава разпореди първата военна мобилизация в страната от Втората световна война. Той обвини Запада, че иска да унищожи Русия и заяви, че резервистите са важни, за да защитят страната. Мобилизацията започна веднага, като призовки са предвидени за 300 000 души. Резервистите в Русия, които са служили през последните 5 години, са 2 милиона.

Групата "ОВД-Инфо", занимаваща се с наблюдение на протести, е потвърдила до момента за 1113 задържани в 38 града, сочи справка на нейния сайт.

Съгласно антипротестното законодателство в Русия неразрешените от властите демонстрации са незаконни.

Най-много хора са били задържани във втория по големина руски град - Санкт Петербург - 444, пише "ОВД-Инфо" на сайта си. Следва столицата Москва с 409 извършени ареста. В Екатеринбург са били задържани 40 човека, в Перм - 23, в Уфа - 22, в Челябинск - 20, а в Красноярск - 19.

Московската прокуратура предупреди, че митингите са незаконни, а участието в тях предвижда административна и наказателна отговорност.

На видеокадрите, разпространени в социалните мрежи и канала Телеграм, се вижда как протестиращи се бият с изпратените сили на реда. Демонстранти биват буквално влачени за ръце и крака при задържането.

Самолетните компании съобщават, че еднопосочните билети за напускане на Русия се изчерпаха за часове!

Новините от днес и със задна дата