сряда, 21 септември 2022 г.

Пазач "арестува" 35 афганци в лозе край Карнобат, МВР разположи на "Тракия" КПП-та за мигранти

  

                                     Кадър: бТВ

Седем контролно-пропускателни пункта за мигранти разполага полицията в Бургас по магистрала "Тракия", съобщи зам. главният секретар на МВР Станимир Станев.

"От вчера в областната дирекция на МВР в Бургас има изградени 7 контролно-пропускателни пунктове, за да бъде ограничен изцяло мигрантският натиск към АМ "Тракия", като участват и служители на жандармерията. Те са разположени в обръч около областния град", обясни той по бТВ.

Междувременно пазач на лозя край Карнобат откри и задържа сам при тъй наречения "граждански арест" около 35 нелегално преминали на наша територия афганци. Човекът разказа пред бТВ, че ги е намерил около 23.30 вечерта по време на обход между редовете.

"Дочух шум, шумолене, помислих, че някой краде", каза охранителят, който тръгнал на проверка с прожектор в ръка.

"Осветих и видях, че са група хора, и тръгнах срещу тях", добави мъжът. Всички се скупчили, като им извикал. Спрял на 5-6 метра от тях, казал им да лежат на земята, след което звъннал на 112 и на кмета на село Аспарухово. "От РПУ Карнобат дойде екип и пое мигрантите. Около 35 човека преброихме, те бяха скупчени", каза още пазачът.

По думите му в групата не е имало жени и деца, а всички чужденци са били на видима възраст 18-25 години. В първия момент мъжът въобще не се изплашил, а страхът дошъл на следващия ден, като се размислил над случката.

"Мигрантите са достигнали пеш. Те са мотивирани и изминават десетки километри на крак. Най-вероятно са преминали границата, прескачайки оградата", коментира случая и зам.главният секретар на МВР.

Според него има намаляване на мигрантите във вътрешността на страната, но натискът по границата остава силен, като средно до 1000 души се опитват нелегално да влязат в България. В Сливенско и Пловдив бяха разбити две групи за трафик на мигранти, съобщи той за последните случаи на заловени нелегални чужденци. В групата са участвали и около 5 служители на МВР, подчерта Станимир Станев.

Новините от днес и със задна дата