вторник, 20 септември 2022 г.

Бургас, обикновен делник

 Няма налично описание.

Автор на текст и снимка: Христо Слави Рачев / Hristo Slavi Ratchev

Талантът и красотата нямат граници, нито възраст, но предпочитат по-демократичните общества. Имах щастието да снимам няколко пъти Райна Кабаиванска. Веднъж водеше клас за млади оперни певци. Показваше тънкостите на занаята. Безценни уроци и прийоми за правилно изпяване, работа с гласа. Самата тя взимаше от раз трудни пасажи, които предизвикваха спонтанни усмивки на възхищение с лек привкус на съжаление, е това никога няма да го постигнем. 

Показваше как работи диафрагмата, докосваше ларинкса и цялото удивително умение да управлява мощния си глас. И особено важно – дишането. Притежаваше забележителна дарба, кой всъщност може да обясни това. Въпреки интензивната артикулация, напрежението в устните, езика и ларинкса, лицето и остава красиво, просто добра природа. Цялата световна индустрия ще следи, записва и тиражира българския глас, за да остане по своему безсмъртен. Кабаиванска побутва своите ученици към върха. Нищо по-долу и утешително освен - съвършенството. 

От Бургас е. Е, не знам какъв мъж може да застане до нея. Гледам над камерата и забравям всичките простащини на нашето племе. Дори не вярвам, че съществуват. Готов съм да се препирам, че сме велики и непобедими. Буквално ставам безкритичен понесен на вълната на възхищението. Райна Кабаиванска показва грешките с една мекота и женственост недостижима за редовите педагози. Всичко, което казва е чистата истина. И като го изпява чуваш разликата. Понятно е дори за непосветените. Красива е като рядка порода антилопа. Грациозна в ставането от стола, поемането на дъх и трелите изпети с лекотата на птица, сякаш просто си чурулика преди зазоряване. 

Преди няколко седмици я срещам в Бургас на улица „Богориди“ да се разхожда, хванала под ръка двама млади мъже, вероятно от поредния клас млади оперни певци. Едва ли помни как мило ни разказваше смешни историйки от Италия. Родена е, тя да бъде запомнена. Всички се обръщаха след световно известната си съгражданка. Поздравяваха я, както нито един политик не е бил поздравяван. Без нотка на раболепие, а с цялата гама на любовта и възхищението. Около нея се носи някакво енергийно поле, смъртоносно за всякаква балканска простащина. Допускам, че то е в състояние да блокира предавателите на Телевизия СКАТ. Усещането за висока класа, благородство и интелигентност е мигновено. Поразяващо е. Както гласът и. Само поклон и никакво изправяне, докато отмине. Защото преминава една от великите българки. Браво, Бургас! Брависимо, Кабаиванска!

Новините от днес и със задна дата