петък, 1 юли 2022 г.

Ковачевски: Промененото френско предложение съдържа недвусмислено приемане на македонския език

  

Стратегията ни даде резултат. Промененото френско предложение за премахване на българското вето за ЕС включва нашите забележки и представлява "солидна основа за изработване на сериозна и отговорна позиция" на Република Северна Македония".

Това заяви по време на пресконференция премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски след края на консултациите с коалиционните партньори на правителството. Те бяха поканени за разговор, за да обсъдят новото предложение на Франция за сваляне на българското вето срещу началото на преговорите на Скопие с Европейския съюз.

Ковачевски изтъкна, че френското предложение защитава позицията на Скопие:

"Защитихме националния интерес и македонската национална идентичност. Защитихме и червените линии, за които говорихме в продължение на месеци."

"Във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът да не присъства в преговорната рамка. Много важно - нашата позиция за по-нататъшно безусловно започване на преговорния процес и провеждане на междуправителствена конференция с ЕС също така е инкорпорирана в предложението, което ни бе предадено", посочи Ковачевски.

"Историческите въпроси няма да бъдат част от преговорната рамка", потвърди и вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция Боян Маричич.

В представения от френското председателство документ не фигурира и двустранният протокол, което означава, че е "изпълнено нашето очакване историческите въпроси, които биха затруднили този процес, да бъдат премахнати", каза вицепремиерът.

"Имаме гаранция, че ще изпълним това, което сме приели и ратифицирали в нашия парламент - нищо повече от това. Останалите въпроси ще решаваме в двустранен формат с България. Разбира се, всяка страна член на ЕС във всеки момент от процеса, ако реши, може да блокира. Многократно е показвано с други държави, но ние имаме гаранция, че сме записали на хартия всички следващи стъпки и всички формати и механизми за преодоляване на различията. Това е нашата гаранция, че никоя държава, в случая и България, няма да може произволно да използва ветото, ако изпълним задълженията си и преговаряме, както е посочено в преговорната рамка", обясни вицепремиерът Боян Маричич.

Ако правителството вземе решение след процеса на консултации, че одобрява пакета, тогава мога веднага да организирам среща на междуправителствената комисия с Република България и да пристъпя към подписване на протокола. Мисля, че това ще съвпадне във времето с деня, когато Съветът на ЕС ще приеме преговорната рамка и целия този процес." Това заяви на свой ред министърът на външните работи Буяр Османи, който също участва в пресконференцията.

Той подчерта, че протоколът е съгласуван в Министерството на външните работи, но трябва да бъде одобрен от правителството, а правителството ще го разгледа в рамките на целия пакет.

"Пакетът има европейски и двустранен компонент. Двустранният компонент е протоколът и той вече не е в европейския пакет, а е двустранен с Република България, но е част от този процес", каза Османи.

Предстои партиите от македонското правителство да анализират предложението на Франция, след което Скопие ще излезе с окончателното си становище.

На 24 юни НС одобри позицията на България относно предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС. Според приетия проект правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени 4 условия.

Първо, двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език".

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

Четвърто, периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

На на 29 юли кабинетът "Петков" прие приетото решение от НС.

Новините от днес и със задна дата