събота, 16 юли 2022 г.

Ковачевски след одобрението на френското предложение: Най-накрая "македонският език" ще отекне в цяла Европа

  

Минути след гласуването на парламента в Скопие, с което бе одобрено "френското предложение" за отваряне на европейския път на страната, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски поздрави всички, които са го подкрепили и изказа благодарности за проявения "най-голям патриотизъм".

"Поздравления и огромни благодарности на депутатите, които днес показаха капацитет на демократи, подкрепиха заключенията на европейското предложение и гласуваха за европейското бъдеще на страната", написа в профила си във Фейсбук Ковачевски.

"Няма по-голям патриотизъм от това да подкрепяш просперитета на страната и да вземаш решения, които са от най-висш интерес за държавата и гражданите", казва още северномакедонският премиер.

Ковачевски изказва задоволство и за това, че тъй нареченият "македонски език" влиза официално признат в ЕС - нещо, което българската страна оспорва от самото начало на преговорите на Скопие. България не признава съществуването на "македонски език".

"Най-накрая македонският език ще отекне в цяла Европа", изрази радостта си Ковачевски и заключи: "Ето така се обича държавата, с мъдри и държавнически решения".

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи също поздрави за решението депутатите, които го взеха след тридневен дебат.

На фона на нестихващи протести дни наред, кабинетът на Ковачевски получи мандат от Събранието на Република Северна Македония, което с 68 гласа "за" одобри да се преговаря в рамките на "френското предложение".

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата преди гласуването, след като вчера техни представители запалиха от трибуната документа. 

БНТ публикува на сайта си и копие на самото френско предложение, одобрено от Владата в Скопие.

Предложенията минаха с гласовете на управляващите СДСМ и албанските партии от управляващата коалиция и опозицията.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС.

Оттук нататък София и Скопие трябва да подпишат двустранен Протокол по чл. 12-и от Договора за приятелство и добросъседство с конкретни мерки и срокове за изпълнение на договореностите по историческите въпроси между двете страни, мерки срещу говора на омразата и др. Скопие трябва да промени Конституцията си и да впише българите наравно с останалите части от народи.

Новините от днес и със задна дата