петък, 1 юли 2022 г.

Обезвредиха морската мина, приведена в бойно положение, в Черно Море край Камчия

  

Морска мина, приведена в бойно положение, е била открита и обезвредена в Черно Море край Камчия, съобщиха от Щаба на Военноморските сили.

Сигналът за плаващата морска мина е получен вчера в 15.10 часа от Морския спасителен координационен център. Тя е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и дежурният кораб - базов миночистач "Прибой" от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб "Каварна".

 Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази - капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев, главен старшина Красимир Станчев Кръстев с ръководител капитан I ранг Даниел Тодоров - командир на дивизион спомагателни кораби, извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб "Каварна". Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение.

В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Още в средата на март правителството обяви, че са получени информации за известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове. 

Тогава от кабинета увериха, че ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи.

При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112.

Новините от днес и със задна дата